گنجینهای از سکههای طلا در یک زمین بایر در جزیره انگلسی (Anglesey) واقع در شمال کشور ولز با استفاده از فلزیابها کشف شد. این نخستین اکتشافِ دربرگیرنده ارزهای متعلق به عصر آهن، در این کشور به شمار میرود. در مجموع، 15 سکه که به نظر میرسد در دورهای بین سالهای 20 تا 60 پیش از میلاد مسیح، ضرب شده باشند، به خوبی در این گنجینه تاریخی حفظ شدهاند. این سکههای طلایی که از آنها با نام “استاتر (Staters)” نیز یاد میشود، در واقع، همان واحد پولی رایج یونان باستان میباشند. به طور کلی، طراحی متمایز و پیچیده استاترها، از سکههای طلای مقدونی فیلیپ دوم (پادشاه مقدونیه در دوران باستان) نشأت گرفته شدند.
با استناد به بیانیه مطرحشده در رابطه با کشف این گنجینه، در روی “شیر” سکه، تصویری از نیم تنه آپولو (خدای یونانی) آراسته شده با حلقه گلی روی سر، ضرب شده است. این در حالی است که در روی “خط” سکه، تصویری از یک سواره بر ارابهای دو اسبی به چشم میخورد. احتمال میرود که این سکهها در میان افراد قبیله کوریلتاوی، که در عصر آهن در این منطقه ساکن بودند، مبادله میشدند.
“پیدا کردن یک استاتر طلا، همواره در صدر لیست آرزوهای من قرار داشته است. ما از کشف اولین گنجینه حاوی سکههای طلای عصر آهن در ولز، بسیار خرسندیم.”
“این انبار نمونهای فوقالعاده از چشمانداز باستانشناسی غنی شمال غربی ولز به حساب میآید. در حالی که در اطراف و نزدیکی محل این اکتشاف، هیچ سرنخی در رابطه با منشاء این اکتشاف، به چشم نمیخورد؛ اما این محل، به عنوان منطقهای که در آن فعالیتهای شناخته شده پیشاتاریخ و اوایل حکومت رومیان صورت میپذیرفته است، به درک ما از آنچه که در این منطقه میگذشته، میافزاید.”