پژوهشگران از کالج پزشکی بیلور و دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد، بهتازگی ترکیب جدیدی به نام BHB-Phe را شناسایی کردهاند که بهطور طبیعی توسط بدن تولید میشود. یافتههای آنها که در مجله Cell منتشر شده است، نشان میدهد این ترکیب با تعامل با نورونهای مغز، اشتها و وزن بدن را تنظیم میکند.
تا پیش از این، BHB به عنوان ترکیبی شناخته میشد که توسط کبد برای تأمین سوخت بدن تولید میشود. اما در سالهای اخیر، دانشمندان دریافتند که سطح BHB پس از روزهداری یا ورزش در بدن افزایش مییابد که باعث افزایش علاقه به بررسی کاربردهای احتمالی آن در چاقی و دیابت شده است.
BHB-Phe و نقش آن در متابولیسم
در این مطالعه، تیم دانشگاه استنفورد به سرپرستی دکتر جاناتان زد لانگ، استاد آسیبشناسی، دریافت که BHB در یک مسیر متابولیکی دیگر نیز شرکت میکند و در این مسیر، آنزیمی به نام CNDP2، ترکیب BHB را با اسیدهای آمینه ترکیب میکند. افزون بر این، BHB-Phe که متداولترین ترکیب BHB و اسید آمینه است، میتواند وزن بدن و متابولیسم را در مدلهای حیوانی تحت تأثیر قرار دهد.
تیم بیلور، به سرپرستی دکتر یونگ شو، استاد اطفال-تغذیه و معاون علوم پایه در مرکز تحقیقات تغذیه کودکان USDA/ARS در بیلور، بررسی کرد که چگونه BHB-Phe رفتار تغذیه و وزن بدن را در موشها تحت تأثیر قرار میدهد.
دکتر شو توضیح داد:
ما میدانیم که گروههایی از نورونها در مغز رفتارهای تغذیه را تنظیم میکنند، بنابراین کل مغز را بررسی کردیم تا مناطقی را که توسط BHB-Phe فعال میشوند شناسایی کنیم. دریافتیم که BHB-Phe جمعیتهای نورونی را در هیپوتالاموس و ساقه مغز فعال میکند که باعث کاهش تغذیه و کاهش وزن بدن میشود. در مقابل، موشهایی که بهطور ژنتیکی برای تولید نکردن CNDP2 و در نتیجه نداشتن BHB-Phe اصلاح شده بودند، بیشتر غذا خوردند و وزن بیشتری به دست آوردند.
جالب است که آنزیم CNDP2 که BHB-Phe را تولید میکند، ترکیب مرتبط دیگری به نام Lac-Phe نیز تولید میکند. پژوهشگران در مقالهای که در Nature منتشر شد، گزارش دادند که Lac-Phe ترکیبی است که در خون هنگام ورزش تولید میشود و میتواند در موشها مصرف غذا و چاقی را کاهش دهد.
مسیرهای عصبی متمایز برای BHB-Phe و Lac-Phe
دکتر شو افزود:
تحلیلهای ما نشان داد که تنها درصد کوچکی از نورونها توسط هر دو ترکیب فعال میشوند؛ بیشتر نورونهایی که توسط Lac-Phe و BHB-Phe فعال میشوند متفاوت هستند. این نشاندهنده احتمال این است که اگرچه هر دو ترکیب رفتارهای تغذیهای را بهطور مشابه تحت تأثیر قرار میدهند، اما این اثر را از طریق مکانیسمهای متفاوتی میانجیگری میکنند.
این یافتهها نشان میدهد مسیر جدیدی که شامل BHB-Phe بوده و در انسانها نیز وجود دارد، ممکن است در شرایطی مانند چاقی مختل شود که نیاز به مطالعات بیشتر برای درک بهتر این مکانیسم را برجسته میکند.
در انتها دکتر لانگ اظهار داشت:
این تحقیق افقهای جدیدی را باز میکند. برای مثال، ممکن است در آینده مردم بتوانند BHB-Phe مصرف کنند تا بدون نیاز به محدود کردن کربوهیدراتها در رژیم غذایی خود، وزن کم کنند.
منبع: Scitechdaily