کمپانی اپل دو روز پیش طی رویدادی، از دو پردازنده جدید خود با نامهای “M1 Pro” و “M1 Max”، که با معماری ARM طراحی شدهاند، رونمایی کرد. این سری از تراشهها، در قیاس با نسل پیشین (یعنی M1) که در ماه نوامبر سال گذشته معرفی شده بود، 70 درصد عملکرد سریعتری را از خود نشان دادهاند.
در بخش گرافیک، تفاوت بهطور محسوسی آشکارتر شده و پردازنده گرافیکی M1 Pro، در برابر نسل اول M1، دو برابر سریعتر شده است. این در حالی است که این رقم در M1 Max، حاکی از افزایش 4 برابری سرعت این پردازنده است.
بهگفته اپل، این افزایش سرعت، باعث شده تا کاربران حرفهای، در هنگام اجرای دستورات گرافیکی خود، حسی مشابه با پرواز را تجربه کنند! اما این پایان قابلیتهای جدید این تراشهها نیست. در این سری، پهنای باند حافظه نیز دستخوش تغییراتی شده، که به موجب آن، تراشه M1 Pro به سرعتی تا سقف 200 گیگابایت بر ثانیه رسیده و قابلیت پشتیبانی از 32 گیگابایت حافظه رم یکپارچه را در خود جا داده است. اما این ارتقا در تراشه M1 Max به رقم استثنایی 400 گیگابایت بر ثانیه رسیده که قادر است از حافظه رم 64 گیگابایتی نیز پشتیبانی کند. (سرعتی 6 برابری نسبت به نسل اول M1)
اپل به این موضوع اشاره کرده که ظرفیت گرافیکی لپتاپهای ویندوزی حداکثر 16 گیگابایت است، در حالیکه این مقدار در مکبوکهای جدید M1 Pro و M1 Max، در صورت لزوم به حد بسیار بیشتری قابل ارتقا است. همچنین این کمپانی مدعی است که هنگام استفاده از هر یک از حالتهای تامین نیرو (باتری یا اتصال به برق)، هیچگونه نوسانی در عملکرد تراشه رخ نخواهد داد. دو پردازنده M1 Pro و M1 Max، به موتورهای تقویتشده مخصوص مدیا، بههمراه شتابدهندههای اختصاصی ProRes که جهت پردازش ویدئو استفاده میشوند، مجهز شدهاند.
گفتنی است هر دو تراشه با فناوری 5 نانومتری ساخته شدهاند. M1 Pro به یک پردازنده ده هستهای مجهز شده که هشت هسته در سطح عملکرد بالا و دو هسته مخصوص مصرف بهینه را در خود جای داده است. به گفته اپل، در مقایسه با جدیدترین تراشههای 8 هستهای، این تراشه میتواند با سطحی از مصرف مشابه انرژی، تا 1.7 برابر عملکرد بهتری از خود بهجا بگذارد، ضمن اینکه با 70 درصد مصرف پایینتر به بالاترین توان پردازشی خود خواهد رسید.
سری M1 Pro قابلیت پشتیبانی از 16 هسته را در پردازنده گرافیکی خود دارد، که ظاهراً تا 7 برابر سریعتر از گرافیکهای یکپارچه موجود در آخرین پردازنده 8 هستهای لپتاپها میباشد و نسبت به یک پردازنده گرافیکی مجزا و قدرتمند در لپتاپ، این تراشه با 70 درصد مصرف کمتر، عملکردی بهتر را از خود ارائه میدهد.
تراشه M1 Max نیز از پردازندهای مشابه با M1 Pro برخوردار است، اما با این تفاوت که اینبار یک پردازنده گرافیکی عظیم با 32 هسته را در خود جای داده است. در واقع این تعداد هسته، حدود 57 میلیارد ترانزیستور را اضافه میکند! این رقم 70 درصد بیش از M1 Pro و 3.5 برابر بیشتر از M1 است. همچنین این تراشه، بزرگترین چیپی است که کمپانی اپل تاکنون ساخته است. در بخش پردازنده گرافیکی، این تراشه عملکردی قابل قیاس در برابر با پردازنده گرافیکی موجود در کامپیوترهای کامپکت و یا لپتاپ را دارد که در مقابل رقبای خود، از 40 درصد مصرف پایینتر بهره میبرد. ناگفته نماند که طبق ادعای اپل، با سطح عملکرد یکسان نسبت به پردازندههای گرافیکی رده بالا در لپتاپهای بزرگ، این تراشه به میزان 100 وات، کممصرفتر است.
قطعاً تمامی این ادعاها به محض دریافت مکبوکهای پرو جدید که مجهز به تراشههای M1 Pro و M1 Max هستند، توسط کاربران حقیقی تست خواهند شد و عیار واقعی خود را نشان خواهند داد. اپل ادعا میکند که با استفاده از تراشه M1 Max در مکبوک پرو جدید، اکنون این لپتاپ قادر است در نرمافزار تدوین ویدئو اپل بهنام “Final Cut Pro”، مجموعهای از جدولهای زمانی مختلف را تا 13 برابر سریعتر از نسل قبل، رندر کند. پردازنده M1 Max همچنین در انکود ویدئو نیز به لطف دو شتابدهنده ProRes، تا 2 برابر سریعتر شده است. مکبوک پرو جدید با استفاده از تراشه M1 Max میتواند ویدئوهای ProRes را تا 10 برابر سریعتر از نسل پیشین خود (نسل شانزدهم) فشردهسازی کند.
هر دو تراشه M1 Pro و M1 Max، به یک موتور عصبی (Neural Engine) 16 هستهای مجهز هستند تا به ارتقای عملکرد دوربین و همچنین تسریع در فرآیند ماشین یادگیری دستگاه کمک کنند. یک موتور نمایشگر جدید نیز برای اجرای صفحات نمایش در حالت چندگانه تعبیه شده است. همچنین اینبار از کنترلهای اضافی یکپارچه در پورت تاندربولت 4 برای افزایش ورودی و خروجی پهنای باند استفاده شده است. بهرهمندی از پردازنده سیگنال تصویر که به صورت اختصاصی توسط اپل ساخته شده و در وبکم دستگاه تعبیه شده، در کنار موتور عصبی، با استفاده از قابلیت ویدیوهای محاسباتی، کیفیت تصویر را برای فیلمبرداری واضحتر و طبیعیتر کردن رنگ پوست، بهینهسازی میکنند. تجهیز به آخرین نسل از پردازنده امنیتی Secure Enclave، ویژگی بوت امن با استفاده از تایید سختافزاری و تکنولوژی ضداستخراج محافظت از برنامه در حین اجرا، از دیگر ویژگیهای جدیدترین و قدرتمندترین سری از تراشههای اپل هستند.
منبع: Gsmarena