مرورگرها میتوانند بخش زیادی از رم دستگاه شما را به خود اختصاص دهند. این مسئله بهویژه در مواقعی که چندین وبسایت و برگهی مختلف را باز میکنید، با شدت بیشتری قابل مشاهده است. اگرچه میزان مصرف رم مرورگر تقریباً همیشه نسبت مستقیمی با تعداد تبهای باز و فعال دارد، اما تکنیکهایی مانند جداسازی فرآیندها، به تعلیق درآوردن برگهها و تخصیص پویای منابع میتوانند میزان مصرف رم را کنترل کنند. اکثر مرورگرهای امروزی از این تکنیکها بهشکلهای مختلفی استفاده میکنند، اما نوع بهینهسازی آنها برای ارائهی بهترین مدیریت مصرف رم متفاوت است.
بهطور مثال، مرورگر گوگل کروم تا مدتی پیش بهدلیل استفادهی بیش از حد از رم بدنام شده بود و این مسئله حتی یکی از دلایلی به حساب میآمد که منجر به کاهش سهم کروم در بازار شد. از سوی دیگر، مرورگر مایکروسافت اج (Edge) بهعلت مصرف رم کمتری که نسبت به کروم دارد، مورد توجه قرار گرفت. جالب اینجاست که اج و کروم هر دو مرورگرهای مبتنی بر کرومیوم هستند و از فناوری مرورگر منبعباز گوگل استفاده میکنند. برای بررسی اینکه دقیقاً کدام مرورگر رم کمتری مصرف میکند و سرعت بیشتری را برای کارهای دیگر در اختیار کاربران میگذارد، سایت SlashGear اخیراً میزان مصرف رم ۴ مرورگر کروم، اج، فایرفاکس و اپرا را بررسی کرده است. جهت اطلاع از نتایج این تستها، با اِروتِک همراه باشید.
پارامترهای تست
جهت اطمینان از مقایسهی عادلانه و برابر، هر مرورگر در مرحلهی اول با تعداد برگههای ثابتی آزمایش شد و تمامی برنامههای پسزمینه نیز در حین این تست بسته بودند. شایان ذکر است که این برگهها شامل سه وبسایت مختلف و صفحهی اصلی ChatGPT میشد. در مرحلهی بعدی آزمایش مذکور، مرورگرها برای بررسی قابلیت به تعلیق در آوردن تبها آزمایش شدند. برای این کار، در هر مرورگر ۲۰ تب مختلف باز شد تا تعداد برگههای پسزمینهای که به حالت تعلیق در میآیند، مشخص شوند.
در حالیکه مرحلهی اول این آزمایش نگاهی به بهینهسازی همزمان مرورگر برای تبهای فعال را ارائه میدهد، مرحلهی دوم بر تشخیص توانایی مرورگر برای مدیریت چندین برگهی باز بهصورت همزمان متمرکز است. هر مرورگر در جریان این تست در حالت ناشناس آزمایش شد تا از تأثیر کوکیها و افزونهها بر نتایج نهایی جلوگیری شود. علاوه بر این، تمامی تستها روی یک لپتاپ ثابت (HP Victus) با ویندوز 11 (نسخهی 24H2) انجام شد. در نهایت، تأثیر مرورگر بر رم سیستم با کمک ابزار کاربردی تسک منیجر (Task Manager) خود ویندوز مورد بررسی قرار گرفت.
مقایسهی میزان مصرف رم در حین باز بودن تبهای کمتر
چهار تب مختلف در مرحلهی اول این آزمایش باز بودند. نتایج بررسی میزان مصرف رم هر مرورگر با کمک ابزار تسک منیجر به شرح زیر است:
- اپرا: بین ۱۲۶۰ تا ۱۲۸۰ مگابایت
- گوگل کروم: بین ۱۰۱۰ تا ۱۰۳۰ مگابایت
- مایکروسافت اج: بین ۹۸۰ تا ۱۰۰۰ مگابایت
- فایرفاکس: بین ۶۸۰ تا ۷۰۰ مگابایت
همانطور که میتوانید ببینید، مرورگر اج در میزان استفاده از رم برتری کمی نسبت به گوگل کروم دارد. برخلاف انتظارات، تفاوت بین این دو مرورگر چندان قابل توجه نیست و این مسئله احتمالاً تا حدی بهدلیل بیلد مبتنیبر کرومیوم هر دو مرورگر است. از طرف دیگر، اپرا از نظر میزان مصرف رم با اختلاف چشمگیری از تمامی مرورگرهای دیگر پیشی گرفت. از دلایل اصلی میزان مصرف بیشتر اپرا باید به رابط کاربری غنی این مرورگر و برخورداری آن از ویژگیهای مختلفی مانند مسدودکنندهی داخلی تبلیغات، ابزار مخفی کردن آیپی و ابزار اسکرینشات گرفتن که حتی در حالت ناشناس نیز کار میکند، اشاره کرد.
فایرفاکس در این آزمایش کمترین میزان مصرف رم را به ثبت رساند و عملکرد بسیار بهتری را نسبت به سه مرورگر دیگر به نمایش گذاشت. موتور مرورگر کوانتوم که فایرفاکس موزیلا از آن بهره میگیرد، استفاده از رم را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد و تجربهی وبگردی بسیار روانتری را برای کاربران فراهم میکند. فایرفاکس نیز مانند اپرا دارای مسدودکنندهی داخلی تبلیغات در حالت ناشناس خود است، اما همچنان میتواند کممصرف باقی بماند.
مقایسهی میزان مصرف رم در حین باز بودن تبهای بیشتر
۲۰ تب مختلف شامل ۱۸ سایت تصادفی، صفحهی اصلی ChatGPT و صفحهی نتایج گوگل در مرحلهی دوم این آزمایش بهصورت همزمان باز بودند. همانطور که میتوانید در ادامه مشاهده نمایید، این تست اطلاعات جالبی دربارهی قابلیتهای مرورگرها برای مدیریت همزمان چندین برگه را ارائه میکند:
- مایکروسافت اج: بین ۳۲۰۰ تا ۳۲۵۰ مگابایت
- گوگل کروم: بین ۲۸۵۰ تا ۲۹۰۰ مگابایت
- اپرا: بین ۲۵۵۰ تا ۲۶۰۰ مگابایت
- فایرفاکس: بین ۱۴۵۰ تا ۱۵۰۰ مگابایت
مایکروسافت اج در این تست به بیشترین میزان رم برای باز کردن همزمان ۲۰ تب نیاز داشت. کروم با مصرف رم کمی کمتر و نزدیک به ۲۸۵۰ مگابایت در رتبهی بعدی قرار گرفت. با وجود عملکرد بسیار ضعیف اپرا در تست اول، این مرورگر در کمال تعجب عملکرد بهتری را در تست دوم به ثبت رساند. فایرفاکس نیز همچنان پیشتازی خود از نظر میزان مصرف رم را با اختلاف قابل توجهی حفظ کرد و برندهی اصلی این مقایسه بود.
اگر کامپیوتر شما به رم کمی مجهز است، استفاده از مرورگر فایرفاکس میتواند به وبگردیهای شما سرعت بخشد و فضای بیشتری را در اختیار سایر برنامههای سیستم قرار دهد. غیر از فایرفاکس، تمامی مرورگرهای کرومیوم در این آزمایش تا حدودی مصرف رم مشابهی داشتند؛ مایکروسافت اج در حین باز بودن تبهای کمتر عملکرد بهتری داشت، در حالی که اپرا با برگههای بیشتر جایگاه بهتری بهدست آورد. کروم هم در جریان این آزمایش به شهرتش دربارهی مصرف زیاد رم وفادار ماند و در هر دو تست رتبهی یکیمانده به آخر را از آن خود کرد.
منبع: SlashGear