محققانی از دانشگاه واریک رشته نپتونی، منطقهای مملو از سیارات که بین بیابان نپتونی و ساوانای نپتونی قرار دارد را کشف کردند. این کشف به درک بهتر نحوه جابجایی و تکامل سیارات در محیطهای مختلف کمک میکند. این سیارات ویژگیهایی مشابه با سیاره نپتون منظومه شمسی دارند، اما در خارج از این منظومه قرار گرفتهاند.
خصوصیات بیابان و ساوانای نپتونی
سیارات موجود در بیابان نپتونی بسیار نادر هستند، زیرا تابش شدید جو آنها را تا حد نابودی فرسوده کرده و این سیارات را به هستههای سنگی برهنه تبدیل کرده است.
ساوانای نپتونی منطقهای دورتر از تابش شدید است که شرایط محیطی در آن مساعدتر بوده و به سیارات اجازه میدهد که جو خود را برای میلیونها سال حفظ کنند.
در میان این دو منطقه، محققان رشتهای به نام رشته نپتونی را کشف کردهاند که تراکم زیادی از سیارات را در خود جای داده است.
شواهد کنونی نشان میدهد که بسیاری از سیارات موجود در این رشته ممکن است از محل تولد خود از طریق مکانیسمی به نام جابجایی جزر و مدی با خروج از مرکز زیاد به اینجا آمده باشند که میتواند سیارات را در هر مرحله از زندگیشان به ستارههایشان نزدیک کند.
دو نوع جابجایی سیارهای
در مقابل، سیارات موجود در ساوانا عمدتاً از طریق نوع دیگری از جابجایی به نام جابجایی صفحهمحور به اینجا رسیدهاند که درست پس از تشکیل سیارات رخ میدهد.
بنابراین، این دو سیستم جابجایی متفاوت باعث میشوند که سیارات بهشکلی متفاوت در ساوانا و بیابان پراکنده شوند. تعداد کمی از سیارات موجود در بیابان ممکن است نمونههای نادری باشند که مرزهای این مدلهای گسترده را به چالش میکشند.
دیوید آرمسترانگ، دانشیار فیزیک در واریک، اظهار داشت:
کار ما برای مشاهده این ساختار جدید در فضا بسیار مهم است و به ما کمک میکند که چشمانداز سیارات فراخورشیدی را نقشهبرداری کنیم.
او افزود:
بهعنوان دانشمندان، ما همیشه تلاش میکنیم بفهمیم که چرا سیارات در شرایط فعلی خود هستند و چگونه به این موقعیت رسیدهاند. کشف رشته نپتونی به پاسخگویی به این سؤالات کمک میکند و بخشی از جغرافیای سیارات فراخورشیدی را آشکار میسازد که یک کشف بسیار هیجانانگیز است.
منبع: Scitechdaily