ویژگی های عجیب یک سیاره بیگانه تازه کشف شده که به اندازه مشتری است اخترشناسان را گیج کرده است. این سیاره فراخورشیدی (سیاره ای خارج از منظومه شمسی) برای اولین بار با استفاده از ماهواره نقشهبردار فراخورشیدی گذرا ناسا (TESS) مشاهده شد. با این حال، دادهها برای تأیید سیاره بودن آن ناکافی بودند.
بعدها، ستاره شناسان دانشگاه بیرمنگام با استفاده از رصدخانه SPECULOOS South مستقر در صحرای آتاکامای شیلی، مشاهداتی از این سیاره فراخورشیدی انجام دادند. برای تایید این رویت، این تیم همچنین با استفاده از تلسکوپ سوبارو در هاوایی، جرم سیاره را اندازهگیری کردند.
این سیاره با نام TOI-4860 b به دور ستاره میزبان خود (TOI-4860) که یک ستاره کوتوله کم جرم یا قرمز است میچرخد و یک دوره مداری نسبتاً کوتاه فقط 1.52 روزه دارد. این منظومه ستارهای در جهت صورت فلکی کلاغ (Corvus) قرار گرفته است.
خواص غیرمعمول این منظومه سیاره ای بیگانه
TOI-4860 b به دو دلیل اصلی یک “سیاره غیرمعمول” در نظر گرفته میشود.
اولاً، انتظار نمیرود که ستارگان کم جرم راه را برای تشکیل سیارات با جرم بالا در منظومه های خود هموار کنند.
جورج درانسفیلد، دانشجوی دکتری در این باره گفت:
بر اساس مدل تشکیل سیاره متعارف، هر چه جرم یک ستاره کمتر باشد، دیسک سیارات اطراف آن ستاره، جرم کمتری دارد.
درانسفیلد همچنین توضیح داد:
از آنجایی که سیارات از آن دیسک ایجاد شدهاند، انتظار میرفت که سیارات با جرم بالا مانند مشتری تشکیل نشوند. با این حال، ما در مورد این موضوع کنجکاو بودیم و می خواستیم نامزدهای سیارهای را بررسی کنیم تا ببینیم آیا این امکان وجود دارد یا خیر. TOI-4860 اولین تاییدیه ما و همچنین کم جرم ترین ستاره میزبان چنین سیارهای با جرم بالا است.
سیاره فراخورشیدی غنی شده با عناصر سنگین
ثانیاً، به نظر میرسد این سیاره از نظر عناصر سنگین بسیار غنی است.
آموری تریود، استاد سیارهشناسی فراخورشیدی در دانشگاه که این مطالعه جدید را رهبری میکند نیز گفت:
نکاتی از آنچه ممکن است اتفاق افتاده باشد در خواص این سیاره ای پنهان است چراکه TOI-4860 b از عناصر سنگین غنی شده است. ما چیزی مشابه را در ستاره میزبان نیز شناسایی کردهایم، بنابراین احتمالاً عناصر سنگین فراوان موجود، فرآیند تشکیل سیاره را کاتالیز کردهاند.
تیم بینالمللی از ستاره شناسان، سیگنال سیارهای را در طول موج های متعدد اندازه گیری کردند تا این ویژگیها را تایید کنند. نگاهی دقیقتر به این سیستم ممکن است بینش بیشتری در مورد ویژگیهای جوی این سیاره غول پیکر گازی داغ ارائه دهد.
جدیدترین یافتهها میتواند درک اخترشناسان از شکل گیری سیاره ها را عمیق تر کند. این مطالعه همچنین نشان میدهد که میتواند تعداد زیادی از منظومههای سیارهای عجیب و غریب وجود داشته باشد که برخی از قوانین شناختهشده کیهانی را نقض کنند!
این یافته ها در مجله Monthly Notices of the Royal Astronomical Society منتشر شده است.
منبع: Interestingengineering