جستجو
Close this search box.
جستجو
Close this search box.
مرور تاریخچه ناچ گوشی؛ مسیر تحول بریدگی بالای نمایشگر در ۷ گوشی مختلف

مرور تاریخچه ناچ گوشی؛ مسیر تحول بریدگی بالای نمایشگر در ۷ گوشی مختلف!

اشتراک‌گذاری:

اشتراک‌گذاری:

اشتراک‌گذاری:

ناچ‌ها در طی سال‌های اخیر به بخشی جدایی‌ناپذیر از طراحی گوشی‌ها تبدیل شده‌اند و در طراحی تقریباً تمام‌صفحه‌ای و یک‌دست گوشی‌های امروزی از دوربین‌های سلفی میزبانی می‌کنند. اگرچه این روزها اکثر گوشی‌‎ها با پانچ‌هول (حفره پانچ) دوربین عرضه می‌شوند، اما روزهای ابتدایی استفاده از ناچ در گوشی‌ها با چالش‌های فراوانی روبه‌رو بوده است. برای آشنایی با تاریخچه‌ی ناچ گوشی و مسیر تحول بریدگی بالای نمایشگر در ۷ گوشی مختلف، با اِروتِک همراه باشید.

اولین گوشی دارای ناچ، آیفون نبود!

مرور تاریخچه ناچ گوشی؛ مسیر تحول بریدگی بالای نمایشگر در ۷ گوشی مختلف

از ناچ قطره‌ای در سال ۲۰۱۷ تا پانچ‌هول‌های گوشی‌های اندرویدی یا جزیره‌ی پویا (داینامیک آیلند) آیفون‌ها در سال ۲۰۲۴ زمان زیادی گذاشته است، اما آیا می‌دانید که ناچ برای اولین‌بار در کدام گوشی مورداستفاده قرار گرفت؟ برخلاف باور بسیاری از کاربران، اولین گوشی مجهز به ناچ متعلق به اپل نبود، بلکه دو گوشی اندرویدی روند استفاده از ناچ‌های قطره‌ای در گوشی‌ها را آغاز کردند.

بازار جهانی گوشی‌های هوشمند در سال ۲۰۱۷ تحت سلطه‌ی سامسونگ و اپل بود؛ در حالیکه سامسونگ گوشی گلکسی اس 8 را در ماه آوریل همان سال روانه‌ی بازار کرد، اپل آیفون 7 را در آن مقطع به فروش می‌رساند. هر دو گوشی مذکور دارای قاب و حاشیه‌هایی بزرگ بودند و سایر گوشی‌های موجود در بازار نیز با میانگین نسبت نمایشگر به بدنه‌ی حدوداً ۶۰ تا ۸۰ درصدی فروخته می‌شدند.

مرور تاریخچه ناچ گوشی؛ مسیر تحول بریدگی بالای نمایشگر در ۷ گوشی مختلف

با این حال، قبل از اینکه اپل بتواند از آیفون X به‌صورت رسمی رونمایی کند، دو گوشی شارپ آکواس اس 2 (Sharp Aquos S2) و اسنشال پی اچ – 1 (Essential PH-1) در آگوست ۲۰۱۷ (تنها با فاصله‌ی چند روز) به بازار راه پیدا کردند. هر دو گوشی یک ویژگی مشترک داشتند؛ بریدگی U شکل در بالای نمایشگر برای میزبانی از دوربین سلفی. از آن‌جایی‌که این اولین نمونه‌ی ناچ به شمار می‌رفت، هنوز نوع «قطره‌ای» و «حفره‌پانچ» برای آن تعریف نشده بود و این بریدگی تنها با نام «ناچ» شناخته می‌شد.

بریدگی موردبحث ظاهر چشمگیری به شارپ آکواس اس 2 و اسنشال پی اچ – 1 داد و بلافاصله آن‌ها را از سایر گوشی‌های بازار با صفحه‌نمایش کوچک مجزا کرد. این طراحی همچنین الهام‌بخش تولیدکنندگان دیگر برای وداع با حاشیه‌های ضخیم در بالا و پایین صفحه‌نمایش نیز بود، چراکه به‌کارگیری ناچ، نسبت نمایشگر به بدنه را به ۸۵ درصد افزایش می‌داد.

آیفون ایکس؛ گوشی هوشمندی که ناچ را محبوب کرد!

مرور تاریخچه ناچ گوشی؛ مسیر تحول بریدگی بالای نمایشگر در ۷ گوشی مختلف

با وجود اینکه شارپ آکواس اس 2 و اسنشال پی اچ – 1 اولین گوشی‌های بهره‌مند از ناچ بودند، این طراحی تا زمانی که اپل از یکی از محبوب‌ترین آیفون‌های تاریخ خود رونمایی کرد، مورد توجه‌ی اکثر کاربران قرار نگرفت. رونمایی اپل از آیفون X بسیار غافلگیرکننده بود و این غول فناوری در جریان رویداد معرفی آیفون 8 در سال ۲۰۱۷ از نسل بعدی گوشی‌های خود پرده برداشت. شایان ذکر است که این اولین رویدادی بود که در تئاتر استیو جابز در اپل پارک برگزار می‌شد.

آیفون X طراحی متفاوتی داشت و اپل با صفحه‌نمایشی که از لبه‌ی بالایی شاسی گوشی تا لبه‌ی پایینی آن ادامه پیدا می‌کرد (اولین نمونه در بازار موبایل)، تمام سنسورهای Face ID را به همراه دوربین سلفی در بریدگی بزرگ و افقی در بالای صفحه قرار داد. ناچ آیفون ایکس که بیش از نیمی از عرض بخش بالایی صفحه را اشغال کرده بود، نسبت نمایشگر به بدنه را به ۸۲٫۹ درصد بهبود بخشید.

اگرچه برخی از کاربران از این طراحی جدید استقبال کردند، برخی دیگر از اندازه‌ی ناچ ناراضی بودند و اظهار داشتند که این بریدگی هنگام تماشای محتوا یا انجام کارهای دیگر حواس کاربر را پرت می‌کند. با این وجود، آیفون ایکس توانست در بازار با استقبال گسترده‌ای روبه‌رو شود و ناچ به یکی از ویژگی‌های اصلی آیفون‌های بعد از آن تبدیل شد.

پیکسل 3 ایکس ال گوگل؛ زشت‌ترین ناچ گوشی!

مرور تاریخچه بریدگی نمایشگر گوشی‌

گوگل گوشی پیکسل 3 ایکس ال (Pixel 3 XL) خود را تقریباً یک‌سال پس از عرضه‌ی آیفون X به بازار معرفی کرد، اما نتوانست به‌خوبی از طراحی ناچ بهره بگیرد. این همان سالی بود که تولیدکنندگان گوشی‌ها برای در دسترس قرار دادن بیشترین فضای صفحه‌نمایش با یکدیگر رقابت می‌کردند و هر شرکتی طراحی ناچ جدیدی را به این منظور مورداستفاده قرار می‌داد.

در حالیکه گوشی پیکسل 3 با قاب و یک طراحی استاندارد به بازار آمد، گوگل از روند جدید صنعت موبایل پیروی کرد و پیکسل 3 ایکس ال را با یک بریدگی بزرگ در بالای نمایشگر به بازار آورد. با این حال، چندین نشریه و منتقد طراحی ناچ گوشی پیکسل 3 XL را «زشت» نامیدند. این بریدگی به اندازه‌ی ناچ آیفون XS دراز نبود، اما ارتفاع بسیار بیشتری داشت و حتی بر روی برخی از اعلان‌ها قرار می‌گرفت.

مرور تاریخچه بریدگی نمایشگر گوشی‌

گوگل در نهایت مجبور شد تا این طراحی نه‌چندان جالب ناچ را با بخش نازکی در بالای نمایشگر مانند سری گلکسی اس 9 یا نوت 9 سامسونگ جایگزین کند. در همین حال، گوشی وان پلاس 6T با ناچ قطره‌ای به فروش می‌رسید و اپل ناچ Face ID کلاسیک خود را در آیفون XS، آیفون XR و آیفون XS مکس حفظ کرد.

شارپ آکواس آر 2 کامپکت؛ اولین گوشی با ناچ دوگانه

مرور تاریخچه بریدگی نمایشگر گوشی‌

پیکسل 3 ایکس ال گوگل تنها گوشی مجهز به ناچ عجیب در سال ۲۰۱۸ نبود، چراکه گوشی شارپ آکواس آر 2 کامپکت (Sharp Aquos R2) در اواخر همان سال با ناچ دوگانه عرضه شد. این مدل نیز مانند اکثر گوشی‌های آن دوره از یک ناچ قطره‌ای در قسمت بالایی صفحه بهره می‌برد.

با این حال، شارپ آکواس آر 2 کامپکت اولین گوشی هوشمند محسوب می‌شد که ناچ دیگری نیز در قسمت پایینی صفحه‌نمایش داشت. این بریدگی از حسگر اثر انگشت بیضی‌شکلی میزبانی می‌کرد که در گوشی‌های سال ۲۰۱۸  رایج بود. علی‌رغم اینکه طراحی ناچ دوگانه‌ی این گوشی با واکنش‌های متفاوتی روبه‌رو شد، اما محبوبیت سنسورهای اثر انگشت روی نمایشگر باعث شد که این طراحی رواج پیدا نکند.

تا اینجا به مرور سه نوع مختلف بریدگی گوشی‌های هوشمند، یعنی ناچ معمولی یا قطره‌ای، بریدگی نمادین Face ID در آیفون X و ناچ دوگانه در شارپ آکواس آر 2 کامپکت پرداخته‌ایم.

گلکسی فولد سامسونگ؛ ناچ کناری

مرور تاریخچه بریدگی نمایشگر گوشی‌

سال ۲۰۱۹ را معمولاً با سه گوشی گلکسی فولد سامسونگ (از اولین گوشی‌های تاشو)، آیفون 11 اپل و وان پلاس 7T پرو به یاد می‌آورند. در میان این سه گوشی مطرح، این گلکسی فولد سامسونگ بود که یک طراحی منحصربه‌فرد را با ناچ خود به نمایش می‌گذاشت.

علاوه‌ بر ساخت یک صفحه‌نمایش تاشو، این غول فناوری کره‌ای همچنین موفق شد تا ناچ را در گوشه‌ی سمت راست بالای نمایشگر تعبیه کند. با وجود اینکه ناچ کناری اولین گلکسی فولد تا حد زیادی عجیب بود، اما این گوشی از نمایشگر بزرگی بهره می‌برد و طراحی بریدگی آن چندان به چشم نمی‌آمد. اگرچه کارهایی مانند وب‌گردی یا خواندن ایمیل‌ها تحت تأثیر این ناچ کناری قرار نگرفتند، بریدگی گوشی تاشو موردبحث در هنگام تماشای فیلم و ویدیو، دید کاربر را مسدود می‌کرد.

دوران ناچ پانچ‌هول

مرور تاریخچه بریدگی نمایشگر گوشی

سازندگان گوشی‌های هوشمند تا سال ۲۰۲۰ تقریباً تمامی طراحی‌های ممکن برای ناچ گوشی را امتحان کردند. غیر از اپل، اکثر کمپانی‌های مطرح ناچ گوشی‌های خود را تنها برای میزبانی از دوربین سلفی در نظر گرفتند و این روند در نهایت به بریدگی پانچ‌هول رسید که همچنان در سال ۲۰۲۴ در بسیاری از گوشی‌ها شاهد آن هستیم.

از برترین گوشی‌های پرچمدار اندرویدی مانند سری گلکسی اس 20 سامسونگ گرفته، تا میان‌رده‌هایی مانند پوکو ایکس 3، پانچ‌هول به استاندارد جدیدی در صنعت موبایل تبدیل شد. حتی گوشی تاشو گلکسی فولد 2 نیز دارای بریدگی پانچ‌هول بر روی نمایشگر اصلی بود. برند وان پلاس هم اولین گوشی مقرون‌به‌صرفه‌ی خود با نام «نورد» (Nord) را با دو دوربین سلفی در بریدگی بیضی‌شکل در سمت چپ بالای نمایشگر معرفی کرد.

پس از بحران ناچ پیکسل 3 ایکس ال، گوگل به‌سرعت به طراحی پانچ‌هول روی آورد و گوشی پیکسل 5 را در سال ۲۰۲۰ با بریدگی کوچک در گوشه‌ی سمت چپ و بالای صفحه‌نمایش رونمایی کرد. با این وجود، اپل همچنان ناچ غول‌پیکر Face ID را در سری آیفون 12 نیز مورداستفاده قرار داد و به دلیل اشغال بخش قابل‌توجهی از صفحه‌نمایش با انتقادهای زیادی مواجه شد. به هر حال، حتی اپل نیز به این روند پیوست و آیفون 13 را با ناچ کوچک‌تری به بازار آورد.

آیفون 14 پرو؛ داینامیک آیلند

مرور تاریخچه ناچ گوشی؛ مسیر تحول بریدگی بالای نمایشگر در ۷ گوشی مختلف

گوشی‌های متعددی در سال ۲۰۲۲ از بریدگی پانچ‌هول برخوردار بودند. با این حال، اپل در سپتامبر همان سال از جزیره‌ی پویا (داینامیک آیلند) پرده برداشت.

داینامیک آیلند که در نگاه اول به یک بریدگی بیضی‌شکل شباهت دارد، در آیفون 14 پرو (و مدل‌های بعدی آیفون) ترکیبی استثنایی از نرم‌افزار و سخت‌افزار را به صنعت موبایل معرفی کرد. اگرچه این بریدگی همچنان از سنسورهای Face ID و دوربین سلفی میزبانی می‌کند، اما iOS از این فضا برای نشان دادن اعلان‌های تعاملی یا جزئیات مربوط به برنامه‌های در حال اجرا در پس‌زمینه بهره می‌گیرد.

با وجود اینکه بریدگی‌های مشابهی را در گوشی‌های قدیمی‌تر نیز دیده بودیم، اما کاربرد داینامیک آیلند در آیفون‌ها این ویژگی را متمایز می‌کرد. جزیره‌ی پویا همچنین تفاوت‌های مدل‌های جدیدتر آیفون را با مدل‌های قدیمی‌تر به‌صورت واضح‌تری نشان داد و نسل جدید گوشی‌های اپل را با نسل قبلی متمایز کرد. بلافاصله پس از رونمایی اپل از داینامیک آیلند، روند توسعه‌ی ویژگی شبیه به داینامیک آیلند برای گوشی‌های اندرویدی نیز آغاز شد.

چرا گوشی‌ها هنوز ناچ دارند؟

مرور تاریخچه بریدگی‌ نمایشگر گوشی‌‌

کاربران در طول سال‌ها به سلفی گرفتن یا شرکت در تماس‌های تصویری با استفاده از دوربین جلویی گوشی‌های خود عادت کرده‌اند و دقیقاً به همین دلیل است که گوشی‌های امروزی هنوز با بریدگی صفحه‌نمایش عرضه می‌شوند. استفاده از یک پانچ‌هول کوچک روی نمایشگر، مقرون‌به‌صرفه‌ترین و در عین حال مؤثرترین راه برای تعبیه‌ی دوربین سلفی بدون صرف هزینه‌ی اضافی برای ماژول‌های پاپ‌آپ موتوری یا دوربین‌های چرخشی است.

کمپانی‌های بزرگی مانند ZTE و سامسونگ حتی تعبیه‌ی دوربین سلفی در زیر نمایشگر را نیز آزمایش کرده‌اند، اما این طراحی در عمل منجر به تصاویر بی‌کیفیتی می‌شود. از سوی دیگر، آیفون‌ها برای استفاده از فناوری Face ID به این فضای کوچک روی نمایشگر نیاز دارند و داینامیک آیلند این نیاز را هم پوشش می‌دهد. با این حال، تولیدکنندگان گوشی‌ها به دنبال راه مناسبی برای حذف کامل ناچ هستند تا سرانجام نمایشگرهای تمام‌صفحه‌ و بدون بریدگی به استاندارد جدیدی در بازار موبایل تبدیل شوند.

سنسورهای دوربین زیر نمایشگر می‌توانند راهگشا باشند

مرور تاریخچه ناچ گوشی؛ مسیر تحول بریدگی بالای نمایشگر در ۷ گوشی مختلف

در سال ۲۰۲۴، حذف ناچ اولویت اصلی تولیدکنندگان گوشی‌ها نیست و اکثر شرکت‌ها در حال حاضر بر روی اضافه کردن ویژگی‌های مبتنی‌ بر هوش مصنوعی متعدد به دستگاه‌های خود متمرکز شده‌اند. سامسونگ و گوگل هم‌اکنون از این نظر پیشتاز هستند و اپل به‌تازگی پا به میدان رقابت گذاشته است. برندهای دیگری مانند اوپو، ویوو و وان پلاس نیز این موج جدید هوش مصنوعی را دنبال می‌کنند.

با این حال، مطمئناً آینده‌ی گوشی‌های هوشمند بدون ناچ است و می‌توان با کمک دوربین‌های زیر نمایشگر به چنین طراحی یکپارچه‌ای دست یافت. همان‌طور که اشاره شد، این فناوری هنوز از نظر کیفیت در سطح دوربین‌های قابل مشاهده بر روی نمایشگر نیست، اما نوآوری در ساخت سنسورهای دوربین زیر نمایشگر می‌تواند برای رسیدن به گوشی‌هایی با نمایشگر تمام‌صفحه راهگشا باشد.

منبع: Howtogeek

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *