بر اساس یک مطالعه جدید، افرادی بالای 50 سالی که بهتازگی یک اضطراب جدید را تجربه کردهاند، دو برابر بیشتر از سایرین احتمال دارد که به بیماری پارکینسون مبتلا شوند. یافتههای این مطالعه اهمیت تشخیص زودهنگام و طیکردن مسیرهای درمانی بالقوه را نشان میدهند.
این مطالعه که توسط محققان دانشگاه کالج لندن (UCL) انجام شده و در مجله پزشکی عمومی بریتانیا منتشر شده است، نشان میدهد که افرادی که بالای ۵۰ سال سن دارند و بهتازگی دچار اضطراب شدهاند، احتمال ابتلای آنها به پارکینسون حداقل دو برابر بیشتر از افرادی است که اضطراب ندارند. محققان در این مطالعه به بررسی ارتباط بین شروع اضطراب و تشخیص بیماری پارکینسون دقیقا بعد از آن پرداختند.
این تیم تحقیقاتی از دادههای مراقبت اولیه در بریتانیا بین سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۸ استفاده کرده و ۱۰۹,۴۳۵ بیمار که پس از ۵۰ سالگی دچار اضطراب شده بودند را با ۸۷۸,۲۵۶ فرد مشابه که اضطراب نداشتند (گروه کنترلی) مقایسه کردند.
سپس آنها علائم پارکینسون مانند مشکلات خواب، افسردگی، لرزش و اختلال تعادل را از زمان تشخیص اضطراب تا یک سال قبل از تشخیص پارکینسون بررسی کردند تا به درک بهتری از خطر ابتلا به پارکینسون و عوامل خطر زای آنها در هر گروه دست یابند.
یافتههای کلیدی درباره عوامل خطر پارکینسون
این تیم تحقیقاتی نتایج را با توجه به سن، جنسیت، محرومیت اجتماعی، سبک زندگی، بیماری شدید روانی، ضربه به سر و زوال عقل تنظیم کردند که ممکن است احتمال ابتلا به این بیماری را در افراد مضطرب تحت تأثیر قرار دهد.
در نتیجه، آنها دریافتند که خطر ابتلا به پارکینسون در افراد مبتلا به اضطراب، در مقایسه با گروه کنترلی، دو برابر افزایش یافته است.
آنها همچنین تأیید کردند که علائمی مانند افسردگی، اختلال خواب، خستگی، اختلال شناختی، افت فشار خون، لرزش، سختی عضلات، اختلال تعادل و یبوست، در افرادی که دچار اضطراب هستند از عوامل ابتلا به پارکینسون محسوب میشوند.
دکتر خوان بازو آوارز (UCL اپیدمیولوژی و بهداشت)، نویسنده همکار مطالعه، گفت:
بیماری پارکینسون دومین بیماری شایع عصبیتخریبی در جهان است و تخمین زده میشود که تا سال 2040، نزدیک به 14.2 میلیون نفر به آن مبتلا شوند.
اضطراب به عنوان علامتی از مراحل اولیه بیماری پارکینسون، پیش از این شناخته شده است، اما برای اولین بار در مطالعه ما، خطر ابتلا به پارکینسون در افراد بالای 50 سال با بیماری اضطراب که به تازگی دچار آن شدهاند، بررسی شد.
با درک اینکه اضطراب و ویژگیهای مذکور با افزایش خطر ابتلا به بیماری پارکینسون در سنین بالای 50 مرتبط هستند، امیدواریم که بتوانیم این بیماری را زودتر تشخیص داده و به بیماران کمک کنیم تا درمانهای لازم را دریافت کنند.
بیماری پارکینسون سریعترین بیماری عصبیتخریبی در حال رشد در جهان است که در حال حاضر زندگی نزدیک به 10 میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار داده است.
این بیماری یک اختلال پیشرونده ناشی از مرگ سلولهای عصبی در بخشی از مغز به نام “نوار سیاه” است که کنترل حرکت را بر عهده دارد. این سلولهای عصبی به دلیل تجمع پروتئینی به نام آلفاسینوکلئین یا میمیرند یا آسیب میبینند و توانایی تولید ماده شیمیایی مهمی به نام دوپامین را از دست میدهند.
نوآوریها در تشخیص پارکینسون
گروهی از محققان به رهبری دانشمندان UCL و مرکز پزشکی دانشگاهی گوتینگن آلمان، اخیراً یک آزمایش خون بسیار ساده را توسعه دادهاند که با استفاده از هوش مصنوعی میتواند تا هفت سال قبل از شروع علائم، پارکینسون را پیشبینی کند.
پروفسور آنت شراگ (UCL انستیتوی عصبشناسی کوئین اسکوار)، نویسنده همکار مطالعه، گفت:
در مورد اضطراب به اندازه سایر نشانگرهای اولیه بیماری پارکینسون تحقیق نشده است. در تحقیقات آینده باید نسبت بین بروز اضطراب و سایر علائم اولیه، همچنین ارتباط این دو با پیشرفت ناپیدای بیماری پارکینسون در مراحل اولیه را بررسی کنند.
این ممکن است به درمان بهتر بیماری در مراحل اولیه آن منجر شود.
محققان توصیه میکنند که تحقیقات آینده باید بررسی کنند که چرا افراد بالای 50 سال که تازه دچار اضطراب شدهاند بیشتر در معرض خطر پارکینسون هستند و آیا نتایج آنها تحت تأثیر شدت اضطراب قرار میگیرد یا خیر.
منبع: Scitechdaily