کمپانی اسپیسایکس (SpaceX) در روز چهارشنبه ۴ دسامبر (۱۴ آذر) با ماهوارههای اینترنتی استارلینک (Starlink) خود به موفقیتی جدید دست پیدا کرد و دستاورد چشمگیری را با کامل کردن اولین صورت فلکی ماهوارهای مجهز به فناوری Direct to Cell رقم زد.
موشک فالکون 9 اسپیسایکس، حامل ماهوارههای استارلینک، ساعت ۱۰:۰۵ بعد از ظهر چهارشنبه (وقت شرق امریکا) از پایگاه نیروی هوایی واندنبرگ کالیفرنیا پرتاب شد. این موشک ۶۱ دقیقه بعد از پرتاب، ماهوارههای استارلینک را با موفقیت در مدار پایینی زمین یا لئو (LEO) مستقر کرد.
اسپیسایکس در مجموع ۲۰ ماهوارهی استارلینک را به فضا پرتاب کرد که ۱۳ مورد از این ماهوارهها مجهز به فناوری «Direct to Cell» (مستقیم به گوشی) هستند و ارتباط مستقیم بین ماهوارهها و تلفنهای همراه را بدون نیاز به تجهیزات اضافی فراهم میکنند.
ایلان ماسک در شبکهی اجتماعی X (توییتر سابق) اطلاع داد که اولین صورت فلکی ماهوارهای مجهز به فناوری Direct to Cell استارلینک کامل شد. به عبارت دیگر، فاز اول راهاندازی این شبکهی تخصصی با موفقیت به پایان رسیده است.
برای میلیونها کاربری که در مناطق دورافتاده زندگی میکنند، دسترسی به اینترنت پایدار ممکن نیست و حکم خواستهای لوکس و دور از دسترسی را دارد، اما فناوری «Direct to Cell» استارلینک میتواند این موضوع را برای کاربران ساکن مناطق دورافتاده تغییر دهد. به عبارت دیگر، کاربران حتی در مناطق دورافتاده و بدون دکلهای مخابراتی میتوانند از گوشیهای معمولی خود برای دسترسی به اینترنت ماهوارهای استفاده کنند.
هدف استارلینک، ایجاد یک شبکهی اینترنت پرسرعت جهانی با بهرهگیری از هزاران ماهواره در مدار پایینی زمین یا همان لئو است.
ایلان ماسک مدتی پیش اعلام کرد که ماهوارههای استارلینک فعلی میتوانند پهنای باندی در حدود ۱۰ مگابیت بر ثانیه بهازای هر پرتو را ارائه کنند. با این حال، مدیرعامل اسپیسایکس پیشبینی میکند که ماهوارههای استارلینک در آینده حتی قادر به ارائهی سرعتهای بسیار بالاتری باشند.
جهت اطمینان از اتصال اینترنتی یکپارچه و پایدار، این ماهوارهها باید بهطور مؤثر با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. فناوری بکهال لیزری به ماهوارهها این امکان را میدهد تا با استفاده از پرتوهای لیزری قادر به برقراری ارتباط با یکدیگر باشند. این ارتباط، بسیار سریعتر و کارآمدتر از ارتباطات فرکانس رادیویی معمولی است.
کمپانی SpaceX به گسترش صورت فلکی ماهوارهای خود ادامه میدهد؛ اسپیسایکس بیش از ۸۰ مأموریت پرتاب ماهوارههای استارلینک را در سال ۲۰۲۴ کامل کرده است و در حال حاضر هزاران ماهوارهی استارلینک در مدار زمین قرار دارند.
طبق گزارش وبسایت خبری Space.com، صورت فلکی ماهوارهای عظیم استارلینک در حال حاضر شامل ۶٬۷۹۹ ماهوارهی عملیاتی در مدار پایینی زمین میشود و تقریباً ۳۳۰ از ماهوارههای عملیاتی استارلینک میتوانند سرویس Direct to Cell را ارائه دهند.
اسپیسایکس برنامههای بلندپروازانهای برای استقرار یک صورت فلکی ماهوارهای بسیار بزرگ با حداکثر ۳۴٬۴۰۰ ماهوارهی استارلینک (با هدف اولیهی ۱۲٬۰۰۰ ماهوارهای) را در نظر گرفته است.
دستاورد استارلینک در حال حاضر با استقبال میلیونها کاربر و مشترک از مناطق متعددی در سراسر جهان روبهرو شده است و بسیاری از کاربران بهلطف موفقیتهای اخیر اسپیسایکس از دسترسی به اینترنت پرسرعت بهرهمند شدهاند.
ماهوارههای مجهز به فناوری Direct to Cell استارلینک همچنین توانستند اولین پیامهای متنی را از طریق شبکهی اپراتور T-Mobile در ۸ ژانویه ارسال و دریافت کنند. فناوری مذکور، به پیشرفت و رشد برقراری ارتباط از راه دور کمک میکند و حتی در دورافتادهترین مناطق، کاربران میتوانند با استفاده از گوشیهای معمولی خود و بدون نیاز به تجهیزات اضافی به اینترنت پرسرعت دسترسی پیدا کنند.
منبع: InterestingEngineering