به گفته پژوهشگران، تفکر درباره اعداد، ناحیهای از مغز را فعال میکند که با عملکردهای اساسی مرتبط است و بینشهایی مهم برای آموزش و روشهای عصبی ارائه میدهد.
تحقیقات جدید نشان میدهند که توانایی منحصربهفرد انسان برای درک و ساختن مفهوم اعداد ممکن است به شکلی عمیق در ساختار مغز ما ریشه داشته باشد.
این مطالعه توسط دانشگاه علوم بهداشت و پزشکی اورگن (OHSU) و با همکاری بیمارانی که تحت عمل جراحی مغز بودند انجام شده است و فرصتهای جدیدی برای بهبود یادگیری ریاضی در افرادی که با این موضوع مشکل دارند، ارائه میدهد.
احمد رسلان، استاد و عضو هیئت علمی جراحی عصبی در دانشکده پزشکی OHSU، میگوید:
این تحقیق، پایهای برای درک عمیقتر از مفاهیم عددی، ریاضی و نمادین فراهم میکند، موضوعی که کاملاً مخصوص انسانهاست و البته پیامدهای آن بسیار گسترده خواهد بود.
رسلان و همکارانش ۱۳ بیمار مبتلا به صرع را که تحت یک روش جراحی متداول به نام الکتروانسفالوگرافی استریوتاکتیک بودند، بررسی کردند. این روش شامل نقشهبرداری از ناحیه دقیق شروع حملات تشنج در مغز است. در طول این فرآیند، محققان از بیماران خواستند تا به سوالاتی پاسخ دهند که آنها را وادار به فکر کردن درباره اعداد بهصورت نمادها (مانند عدد ۳)، کلمات (“سه”) و مفاهیم (مانند مجموعهای از سه نقطه) میکرد.
در پاسخ بیماران، فعالیتی در ناحیهای غیرمنتظره از مغز به نام پوتامن مشاهده شد.
این ناحیه که در عمق گانگلیای قاعدهای و بالای ساقه مغز قرار دارد، معمولاً با عملکردهای ابتدایی مانند حرکت و برخی فعالیتهای شناختی مرتبط است و بهندرت با تواناییهای هوش پیشرفته مانند حل معادلات پیچیده مرتبط شناخته میشود. عصبشناسان معمولاً هوشیاری و تفکر انتزاعی را به قشر مخ نسبت میدهند، که در مراحل بعدی تکامل انسان پدیدار شده و لایه بیرونی مغز را با ماده خاکستری چینخورده احاطه کرده است.
رسلان توضیح داد:
این احتمالاً نشان میدهد که توانایی انسان برای پردازش اعداد چیزی است که در مراحل اولیه تکامل به دست آمده است. این ظرفیت در عمق مغز وجود دارد و ما را به جایی رسانده که امروز هستیم.
کاربردهای گستردهتر در جراحی مغز و یادگیری
فعالیت مغزی مرتبط با اعداد در نواحی دیگری از مغز که ورودیهای دیداری و شنیداری را پردازش میکنند و همچنین در لوب آهیانهای، که در عملکردهای محاسباتی نقش دارد، مشاهده شد.
از نظر عملی، این یافتهها میتوانند به جراحان کمک کرده تا در حین جراحی برای برداشتن تومور یا نقاط شروع صرع، از آسیب به این نواحی مهم جلوگیری کنند و میتواند در قرار دادن نورومحرکها برای جلوگیری از تشنج مؤثر باشد.
الکساندر راکهیل، نویسنده اصلی این مطالعه و دانشجوی پسادکتری در آزمایشگاه رسلان، گفت:
ناحیههای مغزی درگیر در پردازش اعداد را میتوان مشخص و با دقت از آسیب به آنها در حین مداخلات جراحی جلوگیری کرد.
کریستین لوپز راموس، رزیدنت جراحی مغز در OHSU، گفت:
ما از بیماران مبتلا به صرع خود بهخاطر تمایل به شرکت در این تحقیق بسیار سپاسگزاریم. پاسخهای آنها در طول جراحی کلید پیشبرد درک علمی از تکامل مغز در گذشتههای دور و عملکرد آن در دنیای امروز بودند.
البته که این مطالعه همان خطوط اصلی در پژوهشهای گذشته در مورد بهدست آوردن نقشهای از مغز انسان در حین جراحی را دنبال میکند.
رسلان اضافه کرد:
من به ارزشمندترین دادههای انسانی دسترسی دارم. از دست دادن فرصتی برای درک نحوه عملکرد مغز و ذهن شرمآور خواهد بود. تنها کاری که باید بکنیم این است که سوالات درستی بپرسیم.
در مرحله بعدی این پژوهش، رسلان پیشبینی میکند که بتوان نواحی دیگری از مغز را که توانایی انجام عملکردهای سطح بالا دارند، شناسایی کرد.
این مطالعه بهتازگی در مجله PLOS ONE منتشر شده است.
منبع: Scitechdaily