تغییرات اقلیمی، دو قرن زودتر از چیزی که تصور میشد میتواند آبوهوای برفی قطب شمال را به آبوهوایی بارانی تبدیل کرده که همچنین خطر از بین رفتن حیاتوحش آن منطقه و تسریع در گرمایش جهانی را به همراه خواهد داشت.
تقریباً تنها چیزی که در قطب شمال میبارد، برف است اما این منطقه سریعتر از دیگر نقاط جهان گرم میشود و انتظار میرود تا پایان این قرن، بارش باران در قطب شمال افزایش چشمگیری بیابد. این تغییرات از همین حالا هم شروع شده است. در سال جاری برای اولین بار در مرتفعترین نقطه گرینلند باران بارید!
اکنون یک تیم تحقیقاتی بینالمللی دریافته است تغییر آبوهوای قطب شمال از برفی به بارانی، به جای سال 2080، میتواند در سال 2060 اتفاق بیفتد. این تغییرات در فصل پاییز رخ میدهد، فصلی که انتظار میرود شاهد بیشترین تغییر باشد.
میشل مک کریستال از دانشگاه منیتوبای کانادا که یکی از اعضای این تیم نیز هست میگوید: “همه اینها تغییرات به بحران آبوهوایی مربوط بوده که باعث افزایش بارندگی شده است. اینها پیامدهای شدیدی برای تمام جانداران قطب شمال دارد و این حرفهای من از روی بدبینی نیست.”
او میگوید این اتفاقات تأثیر زیادی بر گلهداران گوزنهای شمالی و کانادایی قطب شمال میگذارد زیرا بعد از بارش باران بر روی برف، آبها یخزده و گیاهان را در یخ میپوشاند و منجر به گرسنگی گیاهخواران میشود.
بارانی شدن آبوهوای قطب شمال اثرات جهانی نیز خواهد داشت. انتظار میرود که این اتفاق، آب شدن یخهای قطبی را تسریع کرده و گازهای گلخانهای که درون این یخها محبوس بودند را آزاد کند و همین اتفاق، خودبهخود سرعت آب شدن یخهای دریای قطب شمال را افزایش میدهد. همه اینها اوضاع تغییرات اقلیمی را بدتر کرده و تغییر آبوهوای قطب را سریعتر میکنند.
ریچارد بینتانیا از دانشگاه گرونینگن هلند میگوید: “اگر گرم شدن هوا باعث شود بارندگی در قطب شمال سریعتر آغاز شود به دلایلی بسیار زیاد، اتفاق بدی خواهد بود.” در مقالهای که در سال 2017 منتشر شد و او نیز در نوشتن آن مشارکت داشت درباره “عواقب گسترده، طولانیمدت و احتمالاً غیرقابل برگشت” تغییرات آبوهوایی قطب شمال هشدار داده شده است.
مک کریستال و همکارانش میگویند تأثیر آبوهوای بارانی قطب شمال بر گرینلند میتواند متفاوت باشد. در حالی که بارش باران، لبههای یخ را ذوب کرده و سطح آب دریاها را افزایش میدهد که تهدیدی برای تمام جوامعی است که در ساحل دریاها زندگی میکنند، انتظار میرود بارش بیشتر برف در گرینلند، بخشی از کاهش حجم یخ را جبران کند.
دلیل تغییر پیشبینی اولیه این تیم، استفاده از مدلهای آبوهوایی پیچیدهتر به نام CMIP6 بود که آبوهوا را بر اساس مشاهدات قبلی بارشها و دمای سطحی هوا و دیگر دادهها پیشبینی میکند.
کینگهوا دینگ از دانشگاه کالیفرنیا که در این تحقیقات مشارکتی نداشته است میگوید به دلیل اینکه مدل CMIP6 نسبت به گازهای گلخانهای حساستر است، انتظار تغییرات آبوهوای قطبی به بارانی را باید داشته باشیم.
یکی از یافتههای نگرانکننده این تیم آن است که حتی اگر گرمایش جهانی به هدف خود، یعنی 1.5 درجه سانتیگراد (که قبلاً 2 درجه بود) برسد، باز هم بارش باران در بسیاری از مناطق قطب شمال اتفاق میافتد. با این حال نواحی اروپای غربی و روسی قطب شمال تنها در صورتی با بارش باران مواجه میشوند که گرمایش جهانی به 2 درجه سانتیگراد برسد. اینها نشان میدهد که اگر کشورها گازهای گلخانهای خود را مهار کنند، میتوان از بسیاری از تغییرات جلوگیری کرد.
لورا لاندروم از دانشگاه تحقیقات جوی ایالات متحده که در این تحقیقات مشارکتی نداشت میگوید اینها نشان میدهند که محدود کردن گرمایش جهانی به 1.5 درجه سانتیگراد به جای 3 درجه، چه تأثیر عمیقی بر تغییرات آبوهوایی قطب شمال میتواند بگذارد.
مک کریستال میگوید: “ما میتوانیم (در نتایج) تغییراتی ایجاد کنیم. این یک فراخوان برای اقدامی عملی در این زمینه است. بیایید کاری در این زمینه انجام دهیم زیرا این تغییرات آبوهوایی بر روی همه ما تأثیر خواهد گذاشت.”
منبع: Newscientist