از آرمادیلوهای عظیمالجثه گرفته تا گاومیشهای کوهاندار غولپیکر، بسیاری از گیاهخواران بزرگ در 50 هزار سال گذشته از بین رفتهاند. اما اکنون یک مطالعه جدید نشان میدهد قارههایی که بیشترین انقراض گیاهخواران در آنها اتفاق افتاده، بیشترین افزایش را در آتشسوزی جنگلها و مراتع نیز شاهد بودهاند.
آلیسون کارپ از دانشگاه ییل میگوید:
امروزه شواهدی وجود دارد که نشان میدهد گیاهخواران با کاهش بار سوخت، حجم آتشسوزی را محدود میکنند.
در واقع بسیاری از حامیان احیای اکوسیستم و موجودات منقرضشده ادعا میکنند احیای گیاهخواران عظیمالجثه میتواند به کاهش آتشسوزی در جنگلها و مناطق طبیعی دیگر کمک کند.
در چند تحقیق دیگر قبل از این نیز اشاره شده بود که در طول 50 هزار سال گذشته پس از نابودی یا انقراض گیاهخواران بزرگ یک منطقه، آتشسوزیهای بیشتری در آن مناطق رخ داده است. کارپ و همکارانش با آنالیز دو پایگاه داده موجود، سعی کردند تصویری بزرگتر و جهانیتر از این مسئله را به نمایش بگذارند.
یکی از این پایگاههای داده به نام HerbiTraits، حاوی اطلاعاتی در مورد همه گیاهخواران با وزن بیش از 10 کیلوگرم است که در 130 هزار سال گذشته زندگی کردهاند.
دیگر پایگاه داده که Global Paleofire نام دارد دارای سوابق ذغالهای باقیمانده از چوبهایی است که در 160 دریاچه از مکانهای مختلف رسوب کردهاند. این اطلاعات تغییرات آتشسوزی در آن مناطق را نشان میدهند.
این تیم تحقیقاتی دریافتند که بیشترین افزایش در میزان آتشسوزی، در قارههایی مثل آمریکای جنوبی اتفاق افتاده که بیشترین میزان گیاهخواران بزرگ را از دست دادهاند. همچنین در قاره آفریقا که گیاهخواران بزرگ کمتری از بین رفتند، آتشسوزیها به میزان بسیار کمتری افزایش یافته است.
با این حال کارپ، بین از بین رفتن گیاهخوارانی که از درختها تغذیه میکنند و آتشسوزیهای جنگلی، ارتباطی پیدا نکرد.
آلیسون کارپ میگوید:
ارتباط بین انقراضها و افزایش آتشسوزیها فقط وقتی قابلتوجه بود که انقراض چرندهها (گیاهخوارانی که علف میخورند) را در نظر بگیرید.
به گفته کارپ این تحقیقات چیزی درباره اثرات افزایش این آتشسوزیها به ما نمیگوید. اما مطالعات دیگر نشان داده که این اثرات قابلتوجه بودهاند. مثلاً پس از اینکه انسانها، جانوران بزرگ استرالیا را از بین بردند، افزایش آتشسوزیها ممکن است پوشش گیاهی این قاره را متحول کرده باشد.
دلیل از بین رفتن این همه جانور بزرگ در این بازه زمانی هنوز هم مورد بحث است. واضح است که بسیاری از این جانوران از تغییرات اقلیمی پس از آخرین عصر یخبندان شدیداً آسیب دیدند اما شکار این جانوران توسط انسانها احتمالاً دلیل اصلی این اتفاق بوده باشد.
منبع: Newscientist