شکستن شیشه در موقعیتهای روزمره اتفاق نادری نیست، زیرا شیشهها به دلیل ضربه یا تغییرات ناگهانی دما مدام ترک میخورند. شکستن شیشه دفتر یا خانه میتواند ناراحتی جزئی ایجاد کند و اجازه دهد هوای بیرون به داخل نفوذ کند و عایقبندی را ناکارآمد کند. اما، شکستن شیشه هواپیما میتواند خطرات مرگباری برای افراد داخل هواپیما داشته باشد.
با این حال، شیشههای هواپیما بسیار قویتر از شیشههای معمولی خانه یا دفتر هستند و از سه لایه مواد تشکیل شدهاند. این لایههای متعدد بخشی از فهرست طولانی ویژگیهای ایمنی تکراری (از جمله باز کردن سایهبان پنجرهها هنگام برخاستن و فرود) هستند که هواپیما را حتی در صورت شکستن برخی از لایهها در اواسط پرواز ایمن نگه میدارند. علاوه بر این، شیشههای هواپیما یک سوراخ ریز در لایه میانی دارند که به استحکام ساختاری شیشه میافزاید. بنابراین، چرا شیشههای هواپیما باید اینقدر محکم ساخته شوند و چگونه یک شیشه شکسته میتواند به یک وضعیت اضطراری در هواپیما تبدیل شود؟ برای بررسی این موضوع با اِروتِک همراه باشید.
شیشههای هواپیما برای تحمل اختلاف فشار زیاد، قوی ساخته میشوند!
شیشههای هواپیما بسیار بادوام هستند و با لایههای متعدد برای ایمنی بیشتر ساخته شدهاند. دلیل این امر این است که شیشهها نقش مهمی در حفظ فشار داخل هواپیما در هنگام پرواز در ارتفاعات بالا ایفا میکنند.
اگر تا به حال زیر آب غواصی کرده باشید، میدانید که وزن آب با پایین رفتن بیشتر میشود. این به این دلیل است که آب بیشتری شما را به پایین فشار میدهد و فشار بیشتری وارد میکند. مشابه آب، هوای موجود در جو نیز به همه چیز، از جمله انسانها، حیوانات، ساختمانها و غیره فشار وارد میکند. با بالا رفتن، وزن هوایی که به شما فشار میآورد کاهش مییابد و در نتیجه فشار هوا کمتر میشود.
انسانها عادت دارند در فشار جوی سطح زمین به راحتی زندگی کنند. اگرچه ما میتوانیم اختلاف فشار جوی جزئی را تحمل کنیم، اما تنفس در فشار هوای پایین میتواند باعث مشکلات سلامتی موقت و دائمی مختلفی شود. هواپیماها از طریق فرآیند تحت فشار قرار دادن، فشار مصنوعی در داخل کابین ایجاد میکنند تا شرایط را برای افراد داخل هواپیما راحت نگه دارند.
برای تحت فشار قرار دادن صحیح هواپیما، کابین باید از هوای بیرون عایقبندی شود. فشار داخل کابین با بالا رفتن هواپیما به تدریج افزایش مییابد. با این حال، این امر نیروی عظیمی نیز به شیشههای هواپیما وارد میکند. رویکرد چند لایهای باعث میشود شیشهها در چنین فشاری بدون شکستن ایمن باشند.
شکستن شیشههای هواپیما میتواند باعث کاهش فشار کابین شود
داخلیترین لایه شیشه هواپیما از تماس مستقیم مسافران با دو لایه شیشهای جلوگیری میکند. علاوه بر این، اگر لایه بیرونی به طور تصادفی بشکند، لایه میانی مسئولیت را بر عهده میگیرد. شکستن هر دو لایه شیشهای بیرونی و میانی پدیده نادری است، اما قبلاً در پروازهایی مانند Southwest 1380 رخ داده و منجر به مرگ یک مسافر شده است. در صورتیکه هر دو لایه شیشهای هنگام پرواز هواپیما در ارتفاع مشخصی بشکنند، هواپیما میتواند دچار کاهش سریع فشار کابین شود.
به یاد داشته باشید که چگونه کابینهای هواپیما برای حفظ فشار باید از هوای بیرون عایقبندی شوند. شکستن شیشه هواپیما میتواند کابین را در معرض هوای بیرون قرار دهد و باعث از دست دادن ناگهانی فشار کابین شود. جدا از شیشههای شکسته، درهای معیوب (مانند Boeing 737 MAX 9) یا هرگونه نقص ساختاری دیگری که کابین را در معرض هوای بیرون قرار دهد، میتواند منجر به کاهش فشار کابین شود.
فشار پایین منجر به کاهش میزان اکسیژن در هوا میشود و باعث مشکلات سلامتی مختلفی مانند سرگیجه و هیپوکسی، به ویژه در ارتفاعات بالاتر، میشود. ماسک اکسیژنی که در جلسه توجیهی ایمنی قبل از پرواز ذکر میشود، در صورت کاهش فشار برای هر مسافر فعال میشود. میزان کم اکسیژن در ارتفاعات پروازی تنها یک تا سه دقیقه هوشیاری را قبل از اینکه بیشتر افراد توانایی تفکر و عمل عادی را از دست بدهند، امکانپذیر میکند. ماسکهای اکسیژن تنفس را برای مسافران آسانتر میکنند و به خلبانان اجازه میدهند تا به ارتفاعات امن با منبع اکسیژن غنیتر و فشار هوای قابل تحمل فرود آیند.
منبع: Slashgear