آژانس فضایی اروپا (ESA) با ابتکار لایت شیپ (LightShip) خود، در حال متحول کردن دسترسی به مریخ با تمرکز بر فضاپیماهای کوچک و کمهزینه است. این عصر جدید اکتشاف که با حمایت فناوریهای پیشرفته و مشارکتهای بینالمللی پشتیبانی میشود، هدف دارد تا سفر بین سیارهای را عمومیتر کرده و آن را فراتر از مریخ به سایر اجرام آسمانی گسترش دهد.
اکتشاف مرزهای جدید؛ بازگشت آژانس فضایی اروپا به مریخ
بیست سال پس از ماموریت مارس اکسپرس، آژانس فضایی اروپا (ESA) تمرکز خود را به ماموریتهای کوچکتر و کمهزینه برای کاوش سیاره سرخ معطوف کرده است. به لطف پیشرفتهای فناوری، امکانات جدیدی برای اکتشاف بین سیارهای در حال ظهور است. به عنوان بخشی از ابتکار لایتشیپ آژانس فضایی اروپا، چهار کنسرسیوم صنعتی مطالعات مستقلی را برای طراحی یک سکوی ماهوارهای فشرده و مقرونبهصرفه مریخی انجام خواهند داد که میتواند به عنوان مسافر در سیستم لایتشیپ سفر کند.
نوآوریها در انتقال مدار مریخ
لایت شیپ آژانس فضایی اروپا که در حال حاضر در مرحله امکانسنجی و تعریف است، یک یدککش پیشران است که برای رسیدگی به دو چالش اصلی ماموریتهای کمهزینه مریخ طراحی شده است. این سیستم، پیشرانش لازم برای انتقال فضاپیمای مسافر به مریخ و کمک به ورود آنها به مدار را فراهم میکند. علاوه بر این، زیرساخت ارتباطات و ناوبری مریخ (MARCONI) را حمل کرده که یک سرویس رله داده اختصاصی برای ارتباطات بین مریخ و زمین ارائه میدهد.
چهار کنسرسیوم انتخابشده به رهبری آرگوتک، دییموس اسپیس، پلیتکنیکو دی میلانو با سیتائِل و ردویر، پتانسیل پلتفرمهای ماهوارهای کوچک را که میتوانند با یدککش لایتشیپ به مریخ سوار شوند، بررسی خواهند کرد. این مطالعات از طریق برنامه فعالیتهای پایه آژانس فضایی اروپا تحت عنصر آمادهسازی تامین مالی میشوند و تضمینکنندهای قوی برای برنامهریزی ماموریتهای آینده هستند.
دسترسی مقرونبهصرفه به مریخ
کلر پارفیت، سرپرست تیم مطالعاتی اکتشاف مریخ در مدیریت اکتشاف انسانی و رباتیک آژانس فضایی اروپا و افسر فنی این فعالیت، توضیح میدهد:
هدف طرح مفهومی لایتشیپ آژانس فضایی اروپا، باز کردن دسترسی به مریخ برای جامعهای گستردهتر از آنچه معمولاً وجود دارد است.
این فرصت برای ما بسیار هیجانانگیز است، زیرا ساخت فضاپیما برای ماموریتهای مریخ معمولاً به عنوان وظیفهای برای ادغامکنندگان سیستمهای بزرگ در نظر گرفته میشود. کشورهای عضو ما خواستار مشارکت گستردهتر در حوزه اکتشاف بودند و ما بسیار خوشحالیم که توانستهایم به تسهیل آن کمک کنیم. علاوه بر این، ماهیت لایتشیپ به گونهای است که ما را برای مشارکتهای بینالمللی نیز باز میکند.
معمولاً ما به کل ماموریت نگاه میکنیم که این مطالعه را کمی غیرمعمول میکند، این بار ما فقط بر روی پلتفرم تمرکز میکنیم، بدون هیچ محمولهای! این به این دلیل است که ما واقعاً میخواهیم پتانسیلهای پلتفرم کوچک و کمهزینه در اروپا را درک کنیم و اینکه چگونه باید برای محیط مریخ اصلاح شوند. گام بعدی، شروع به فکر کردن در سطح ماموریت خواهد بود.
چشماندازهای آینده؛ مریخ و فراتر از آن!
کلر اضافه میکند:
این مطالعه با فاز A/B1 صنعتی برای ماموریت لایتشیپ-1 مطابقت دارد و به اطلاعرسانی رابطهای مسافر که مورد نیاز خواهند بود، کمک خواهد کرد. استراتژی اکتشاف 2040 برای ماموریتهای آینده مریخ با لایتشیپ آغاز میشود. در سال 2026، ما قصد داریم از نتایج این مطالعه برای بررسی مفاهیم ماموریت اکتشافی کامل استفاده کنیم. آن مفاهیم میتوانند نامزدهای مسافر آینده برای لایتشیپ باشند.
چشمانداز ما تا آنجا متوقف نمیشود. در مطالعه اصلی لایتشیپ، ما به دنبال موارد استفاده برای ماموریتهای به ماه، سیارکها و سایر مقاصد نیز هستیم.
منبع: Scitechdaily