کاوشگر خورشیدی آژانس فضایی اروپا (ESA) با ترکیب ۲۵ تصویر با وضوح بالا، نمایی خیرهکننده از خورشید ارائه داده است. این موزاییک تصاویر، جزئیاتی از سطح خورشید از جمله لکههای خورشیدی و گرانولها را نشان میدهد و درک ما از پویاییهای خورشیدی را ارتقا میبخشد.
سفر و اکتشافات کاوشگر خورشیدی
خورشید، ستارهای که در مرکز منظومه شمسی قرار دارد، همواره موضوع جذابیت و مطالعه بوده است و از طریق تلسکوپهای زمینی و رصدخانههای فضایی مورد بررسی قرار گرفته است. اکنون کاوشگر خورشیدی آژانس فضایی اروپا (ESA)، با نزدیک شدن به خورشید، تصاویری با وضوح بیسابقه ثبت کرده است.
در مارس ۲۰۲۳ (اسفند ۱۴۰۱)، این فضاپیما به نقطه میانی مسیر خود رسید و ۲۵ تصویر جداگانه ثبت کرد که بعداً برای ایجاد یک موزاییک با وضوح بسیار بالا به هم پیوستند. این تصویر دقیق به بینندگان امکان میدهد تا گرانولهای منفرد روی سطح خورشید، معروف به فوتوسفر خورشیدی را مشاهده کنند.
ویژگیها و تأثیر عظیم خورشید
در حالیکه خورشید در مقایسه با زمین بسیار بزرگ است، در مقایسه با دیگر ستارگان، اندازهای متوسط دارد. خورشید از طریق همجوشی هستهای، که در هسته آن اتفاق میافتد و طی آن اتمهای هیدروژن به هلیوم تبدیل میشوند، زندگی را بر روی زمین ممکن میسازد. این فرآیند انرژی عظیمی به صورت گرما و نور آزاد میکند.
خورشید مانند دیگر ستارگان، کرهای عظیم از گاز الکتریکی است و دمای سطحی آن حدود ۵۵۰۰ درجه سلسیوس است. با قطر ۱.۳۹ میلیون کیلومتر و فاصله متوسط ۱۵۰ میلیون کیلومتر از زمین، خورشید ۹۹ درصد از جرم کل منظومه شمسی را در خود جای داده است. این جرم عظیم باعث ایجاد گرانشی میشود که سیارات، سیارکها و دنبالهدارها را برای ۴.۶ میلیارد سال در مدار خود نگه داشته است.
مأموریت و تواناییهای سولار اوربیتر
بدون شک خورشید برجستهترین جرم نجومی در آسمان ما است و تعجبی ندارد که موضوع بسیاری از مطالعات بوده است. کاوشگر خورشیدی آژانس فضایی اروپا (ESA) یکی از این رصدخانههای فضایی است که برخی از اسرار نزدیکترین ستاره به ما را فاش کرده است. این کاوشگر در فوریه ۲۰۲۰ (بهمن ۱۳۹۸) پرتاب شد و برای ثبت تصاویر از قطبهای خورشید و اندازهگیری میدانهای مغناطیسی و بادهای خورشیدی طراحی شده است. مدار سولار اوربیتر به صورت بیضوی است و آن را تا فاصله ۴۲ میلیون کیلومتری خورشید نزدیک میکند.
فناوریهای پیشرفته تصویربرداری، جزئیات خورشید را آشکار میکنند بر روی سولار اوربیتر ابزارهایی برای بررسی دینامیک خورشید نصب شده است. هیجانانگیزترین این ابزارها شامل تصویربردار فرابنفش شدید (EUI) و تصویربردار قطبی و لرزهای (PHI) هستند که در ترکیب با دیگر ابزارهای موجود، میتوانند تصاویر با وضوح بسیار بالا ایجاد کنند. با رسیدن سولار اوربیتر به نیمه راه خورشید، ESA تصویری خیرهکننده از نزدیکترین ستاره ما منتشر کرده که از دادههای EUI و PHI به دست آمده است.
در زمان ثبت این تصاویر، سولار اوربیتر در فاصله ۷۴ میلیون کیلومتری از خورشید قرار داشت (در حالیکه فاصله عطارد از خورشید حدود ۵۰ میلیون کیلومتر است) و برای ثبت یک تصویر کامل از خورشید بسیار نزدیک بود. به جای آن، ۲۵ تصویر طی چند ساعت گرفته شد و سپس برای ایجاد موزاییکی که اکنون منتشر شده است، به هم پیوستند. نتیجه نهایی وضوحی در حدود ۱۷۵ کیلومتر در هر پیکسل دارد. مشاهدات قبلی، مانند تلسکوپ خورشیدی گرگور در تنریف، به وضوح ۵۰ کیلومتر در هر پیکسل دست یافته بودند، اما این تنها برای بخش کوچکی از خورشید بود.
ایجاد موزاییکهای بزرگ به دلیل آشفتگی در جو زمین که امکان پیوند تعداد کافی تصاویر را غیرممکن میکرد، امکانپذیر نبود. این تصویر خیرهکننده است، اگر زوم کنید، میتوانید الگوی گرانولها در سراسر فوتوسفر خورشید و حتی چند لکه خورشیدی را با وضوح فوقالعاده بالا مشاهده کنید.
منبع: Scitechdaily
یک پاسخ
چه جالب