اخترشناسان به تازگی سیارهای به اندازه زمین را در فاصله 90 سال نوری از سیاره ما کشف کرده اند. در مقیاس نجومی، این سیاره به نوعی همسایه ما محسوب میشود. نکته جالبتر آن است که این سیاره ممکن است بتواند از حیات پشتیبانی نماید.
اخترشناسان این سیاره فراخورشیدی را که LP 791-18d نام دارد از طریق رصد زمینی و فضایی به وسیله ماهواره TESS ناسا و تلسکوپ فضایی اسپیتزر که اکنون بازنشسته شده شناسایی کردند.
سیاره LP 791-18d در فاصله نود سال نوری زمین در صورت فلکی جام (Crater) در نیم کره جنوبی آسمان به دور یک ستاره کوتوله قرمز میچرخد. تیمی که این سیاره را کشف کرد با اندازهگیری تفاوتهای زمانی که این سیاره به دور ستاره میزبانش میچرخد جرم آن را تخمین زد. کشش گرانشی دیگر سیارات آن منظومه باعث ایجاد این تغییرات در مدار سیاره LP 791-18d میشود.
اخترشناسان بر اساس محاسباتشان به این نتیجه رسیدند که این سیاره از زمین سنگینتر و تنها اندکی بزرگتر است. این سیاره از نظر کشندی ثابت است؛ یعنی یک نیمه ثابت آن همواره رو به ستاره میزبانش است. طرفی که همیشه روبه ستاره است برای داشتن آبهای سطحی زیادی داغ است اما محققان گمان میکنند که فعالیتهای آتشفشانی در سرتاسر این سیاره اتمسفر این سیاره را تقویت کرده و اجازه میدهند تا در طرف تاریک LP 791-18d آب شکل بگیرد.
کارن کالینز ، یکی از محققان این تیم تحقیقاتی میگوید:
تصور میشود تنها بخش کوچکی از سیاره کشف شده میتواند از حیات پشتیبانی نماید. کشف LP 791-18d ما را امیدوار میکند که روزی ممکن است بتوانیم نشانههایی از حیات را بر روی سیارههای دیگر پیدا کنیم.
سیاره LP 791-18d در لبه داخلی منطقه قابل سکونت اطراف ستاره خود قرار دارد؛ منطقهای که به منطقه طلایی شهرت دارد که در آن دما برای وجود آب به صورت مایع، نه خیلی سرد است و نه خیلی گرم. پیش از این، اخترشناسان از وجود یک سیاره دیگر در همین منظومه به نام LP 791-18c آگاه بودند که از سیاره d بسیار بزرگتر و سنگینتر است.
وقتی سیاره c از نزدیکی سیاره d میگذرد یک کشش گرانشی در آن ایجاد کرده و مدار سیاره d را بیضوی میکند. بیضوی بودن مدار سیاره d، شکل آن را تحت تاثیر قرار داده و اصطکاکی درونی در این سیاره ایجاد مینماید. این اصطکاک درونی، دمای داخلی سیاره را به شکل قابل توجهی افزایش داده و فعالیتهای آتشفشانی شدید این سیاره نیز ناشی از دمای بالای درون آن است. IO که یکی از قمرهای مشتری است نیز به همین شکل تحت تاثیر سیاره میزبانش قرار میگیرد.
محققان مجوز استفاده از تلسکوپ جیمز وب برای بررسی بیشتر اتمسفر سیاره c را گرفتهاند و امیدوارند تا برای بررسی سیاره d نیز مجوز آنها تمدید شود.
کالینز میگوید:
این اکتشاف قدم اول است. با پتانسیلی که برای ادامه این تحقیق به کمک تلسکوپ جیمز وب وجود دارد ما قادر خواهیم بود تا مشاهدات خود را دقیقتر کرده و درباره اتمسفر این سیاره که به نوعی از فعالیتهای آتشفشانها تغذیه میکند بیشتر بیاموزیم. اکتشافات آینده به ما کمک خواهند نمود تا بفهمیم چگونه ممکن است اجزای تشکیل دهنده حیات در جایی به غیر از سیاره ما وجود داشته باشد.
این تحقیقات در نشریه نیچر (Nature) به چاپ رسیده است.
منبع: Newatlas