بر اساس یک مطالعه جدید، بزرگسالانی که چند گردو با صبحانه خود میخوردند، بهبود طولانیمدتی در زمان واکنش و افزایش عملکرد حافظه را ساعتها بعد تجربه کردند. این یافتهها این ادعا را تقویت میکند که گردو یک غذای تقویتکننده مغز است.
بر اساس آموزه امضاها که از زمانهای پیش از علم وجود داشته، ویژگیهای فیزیکی – یا “امضا” – گیاهان خاص نشاندهنده ارزش درمانی آنها بود. یک هویج که به صورت عرضی بریده شود، شبیه چشم است، بنابراین گفته میشد که بینایی را بهبود میبخشد. نکته اینجاست که اکتشافات علمی بعدی، مانند وجود بتاکاروتن در هویج که به حفظ بینایی کمک میکند، اغلب ادعاهای این آموزه را تأیید میکرد.
یک مطالعه جدید به رهبری محققان دانشگاه ریدینگ در بریتانیا، ادعای دیگری از آموزه امضاها را تأیید کرده است. آنها دریافتند که خوردن صبحانهای غنی از گردو – همان دوقلوهای مغز مینیاتوری – تأثیر مثبتی بر عملکرد مغز دارد که در طول روز ادامه دارد.
کلر ویلیامز، استاد علوم اعصاب در دانشگاه و نویسنده مسئول این مطالعه، گفت:
این مطالعه به تقویت جایگاه گردو به عنوان غذای مغز کمک میکند. چند گردو با صبحانه به بزرگسالان هنگام نیاز به بهترین عملکرد خود، برتری ذهنی میدهد. بسیار هیجانانگیز است که چنین افزودنی سادهای به رژیم غذایی میتواند تفاوت قابلتوجهی در عملکرد شناختی ایجاد کند.
محققان ۳۲ بزرگسال سالم ۱۸ تا ۳۰ ساله را استخدام کردند و بهطور تصادفی آنها را به گروه درمان یا گروه کنترل اختصاص دادند. گروه درمان یک وعده غذایی متشکل از موسلی و ماست وانیلی مخلوط با ۵۰ گرم – حدود ۱.۵ اونس، یک مشت گردوی خرد شده برای صبحانه خوردند. صبحانه گروه کنترل شامل ماست و موسلی بدون آجیل بود. چهل گرم کره ذوب شده به غذای گروه کنترل اضافه شد تا این دو مداخله از نظر درشت مغذیها، وزن کل و تعداد کل کالری کاملاً مطابقت داشته باشند. پس از یک هفته، شرکتکنندگان بازگشتند و وعدهای را که دفعه اول نخورده بودند، مصرف کردند. آزمایش خون و اندازهگیریهای شناختی و EEG در ابتدا و سپس در دو، چهار یا شش ساعت بعد از صبحانه گرفته شد.
پس از یک صبحانه غنی از گردو، شرکت کنندگان زمان واکنش سریعتری را در طول وظایف شناختی که عملکرد اجرایی را اندازهگیری میکردند، نشان دادند. عملکرد اجرایی مجموعهای از مهارتهای ذهنی است که برای مدیریت وظایف روزمره مانند برنامهریزی، حل مسئله و سازگاری با موقعیتهای جدید استفاده میشوند. این اثر در طول روز ادامه داشت. اثرات گردو بر حافظه متفاوت بود. در مقایسه با گروه کنترل، گروهی که گردو مصرف کرده بود در دو ساعت عملکرد حافظه بدتری را نشان داد، اما تا شش ساعت، آنها از گروه کنترل بهتر عمل کردند. محققان فکر میکنند که این ممکن است به دلیل جذب آهستهتر امگا ۳ و پروتئینهای مفید آجیل باشد.
ثبت EEG تفاوتهایی را در فعالیت مغز در گروه مصرفکننده گردو در مقایسه با گروه کنترل در طول یادآوری حافظه و آزمایش عملکرد اجرایی نشان داد. این تفاوتها در ناحیه فرونتوپاریتال، منطقهای مرتبط با حافظه رویدادی، توجه و عملکردهای اجرایی مانند تغییر وظایف مشاهده شد. جالب اینجاست که محققان دریافتند که تأثیر گردو بر خلق و خو “به طور غیرمنتظرهای منفی” و برخلاف تحقیقات قبلی است. آنها گفتند که یک توضیح احتمالی برای خلق و خوی پایین شرکت کنندگان، به ویژه بلافاصله پس از غذا خوردن، طعم، بو و خوشایندی وعده غذایی گردو بود که آنها آن را بدتر از گروه کنترل ارزیابی کردند.
این اولین مطالعهای است که اثرات فوری گردو بر عملکرد مغز در بزرگسالان جوان را بررسی میکند و تحقیقات بیشتری برای درک بهتر چگونگی تولید این اثرات مفید مغز توسط گردو مورد نیاز است.
محققان اشاره میکنند که این مطالعه توسط کمیسیون گردوی کالیفرنیا تأمین مالی شده است، اما این کمیسیون در طراحی یا اجرای مطالعه و نه در تفسیر یافتههای آن نقشی نداشته است.
این مطالعه در مجله Food & Function منتشر شده است.
منبع: Newatlas