تحقیقات جدید از دانشگاه مککواری مکانهای احتمالی فلزات ضروری برای پیشبرد یک اقتصاد سبز را مشخص کرده است. گذار به یک اقتصاد سبز به میزان قابلتوجهی فلزات حیاتی بیشتری (مانند مس، عناصر نادر خاکی و کبالت) نسبت به آنچه هماکنون میتوانم تامین کنیم، نیاز دارد. برای رفع این کمبود، ضروری است که منابع جدید فلز که از طریق فرآیندهای زمینشناسی مختلف در مناطق ناشناخته تشکیل شدهاند، کشف شوند.
تحقیقات جدیدی که به سرپرستی دکتر چونفی چن در دوران پسادکترای وی با گروه تحقیقاتی تکامل زمین در دانشگاه مککواری، در تاریخ ۸ ژانویه ۲۰۲۵ (۱۸ دی ۱۴۰۳) در نشریه Nature منتشر شده است، نشان میدهد که فلزات حیاتی احتمالاً در کجا و چگونه تجمع مییابند. این مطالعه حاشیههای هستههای قارهای باستانی را بهعنوان مکانهای امیدوارکننده برای این ذخایر فلزی شناسایی میکند و مکانیسمهای زمینشناسی پشت تشکیل آنها را توضیح میدهد.
دکتر چن میگوید:
این هستهها ضخیمترین و کاسهایشکلترین بخشهای صفحات تکتونیکی هستند. مذابهایی که در زیر مراکز آنها تشکیل میشوند، به سمت بالا و حاشیهها جریان مییابند، بهطوری که فعالیتهای آتشفشانی در اطراف حاشیههای آنها رایج است.
نقش مذابهای غنی از کربنات در تمرکز فلزات
آزمایشهای فشار بالا قبلی در گروه تکامل زمین نشان داده است که مذابهای اولیه در عمق حدود ۲۰۰ کیلومتر غنی از کربنات هستند اما حاوی سیلیس بسیار کمتری نسبت به اکثر مذابهای سنگی هستند.
آزمایشهای جدید توسط دکتر چن و همکارانش نشان میدهد که این مذابها سیلیس خود را از دست داده و تقریباً به کربنات خالص تبدیل میشوند، زیرا آنها به سمت بالا و بیرون در زیر هستههای قارهای جریان مییابند.
پروفسور برجسته استیون فولی از دانشکده علوم طبیعی مککواری توضیح میدهد که ارتباط با فلزات حیاتی در این تغییر در ترکیب مذاب نهفته است.
پروفسور فولی میگوید:
مذابهای اولیه میتوانند مقدار زیادی فلزات حیاتی و گوگرد حمل کنند، اما نتایج جدید ما نشان میدهد زمانی که مواد مذاب سیلیس خود را از دست میدهند، این فلزات نیز جدا میشوند. این امر باعث تمرکز فلزات حیاتی و گوگرد در آرایشهای خطی در اطراف حاشیههای هستههای قارهای ضخیم میشود.
تحقیقات همچنین تأیید میکند که نمونههای گوشته که در آتشفشانها به سطح میآیند در این مناطق واقعاً حاوی گوگرد و مس بیشتری نسبت به سایر نقاط قارهها هستند.
این کار جدید توضیحاتی برای مشاهدات اخیر محققان دانشگاه ملی استرالیا و ژئوساینس استرالیا ارائه میدهد که نشان دادند فلزات حیاتی در اطراف حاشیههای هستههای قارهای تجمع مییابند که این مناطق را بهطور دقیق برای فعالیتهای اکتشافی آینده مشخص میکند.
منبع: Scitechdaily