مأموریت PREFIRE ناسا با استفاده از دو ماهواره کوچک کیوب ست (CubeSat) در حال اندازهگیری تابش فروسرخ دور ساطعشده از مناطق قطبی زمین است. این دادهها برای اولین بار بهطور سیستماتیک جمعآوری شده و بینشهای بیسابقهای درباره نقش قطب شمال و جنوب در تعادل انرژی سیاره ارائه میدهند.
علیرغم چالشهای GPS، ماهوارهها از اواسط سال 2023 (تابستان 1402) با موفقیت دادهها را جمعآوری و ارسال و از روشهای جایگزین برای موقعیتیابی استفاده کردهاند.
مأموریت PREFIRE ناسا
دو ماهواره کوچک به اندازه یک جعبه کفش، بخشی از پروژهی Polar Radiant Energy in the Far-Infrared Experiment (PREFIRE) ناسا، تابش گرمایی ساطعشده بهصورت فروسرخ دور از قطبهای شمال و جنوب زمین به فضا را اندازهگیری میکنند. این نوع دادهها تاکنون بهطور سیستماتیک جمعآوری نشده بودند و نقش حیاتی در درک تعادل انرژی زمین دارند.
این اندازهگیریها به دانشمندان کمک میکنند تا زمان و مکان انتشار تابش فروسرخ دور از مناطق قطبی را بهتر درک کنند و بفهمند عواملی مانند بخار آب جوی و ابرها چگونه بر میزان گرمایی که از زمین فرار میکند تأثیر میگذارند.
چالشهای GPS و جمعآوری دادهها
اولین CubeSat این مأموریت در 25 می 2023 (4 خرداد 1402) از نیوزیلند پرتاب شد و از جولای (تیر) شروع به ارسال دادههای علمی کرد. CubeSat دوم که در 5 ژوئن (15 خرداد) پرتاب شد، با مشکلی در واحد GPS خود مواجه شد که قرار بود برای موقعیتیابی دادههای علمی استفاده شود.
پس از اینکه واحد GPS CubeSat اول نیز دچار مشکل شد، تیم PREFIRE تصمیم گرفت واحدهای GPS هر دو CubeSat را خاموش کرده و از یک روش جایگزین برای موقعیتیابی دادههای علمی استفاده کند و بدین ترتیب CubeSat دوم از آگوست (مرداد) شروع به ارسال دادههای علمی کرد. این مشکل GPS، عملیات علمی هیچیک از CubeSatها را تحت تأثیر قرار نداده است.
انتشار دادهها و کاربردهای آینده
دادههای اولیه هر دو کیوب ست در اواخر اکتبر (مهر) از طریق مرکز داده علوم جوی ناسا (NASA’s Atmospheric Science Data Center) در دسترس عموم قرار گرفت. دادههای بعدی قرار است اوایل 2025 (زمستان 1403) منتشر شوند. دادههای این مأموریت به دانشمندان کمک میکند پیشبینیهای بهتری درباره اثرات تغییرات اقلیمی بر یخها، دریاها و الگوهای آبوهوایی زمین داشته باشند. این اطلاعات میتواند به جوامع سراسر جهان کمک کند تا برای تغییرات اقلیمی و الگوهای جدید آبوهوایی بهتر آماده شوند.
منبع: Scitechdaily