دانشمندان چینی ادعا کردهاند که یک سلاح پرتوی انرژی همگرا ساختهاند؛ اما آیا واقعاً موفق به این کار شدهاند یا فقط بیش از حد “جنگ ستارگان” تماشا کردهاند؟ آیا صحنهای در “جنگ ستارگان” را به یاد میآورید که دث استار سیاره آلدران را نابود میکند؟ هشت پرتوی لیزری در یک نقطه همگرا میشوند و لیزری فوقالعاده قدرتمند ایجاد میکنند که سیاره را متلاشی میکند. این لحظه نمادین، قدرت بیپایان امپراتوری را به نمایش میگذارد.
اگرچه مشخص نیست که این صحنه الهامبخش دانشمندان بوده یا خیر، اما آنها ادعا میکنند نوع جدیدی از سلاح مایکروویو ساختهاند که چندین موج الکترومغناطیسی پرقدرت را با هم ترکیب کرده و روی یک هدف متمرکز میکند. این سیستم تسلیحاتی از چندین وسیله نقلیه مجهز به فرستندههای مایکروویو تشکیل شده است که در مکانهای مختلف مستقر میشوند. هر یک از این وسیلهها مایکروویوهایی را با هماهنگی بسیار دقیق شلیک میکنند که در یک نقطه همگرا میشوند و پرتو انرژی قدرتمندی را برای حمله به هدف تشکیل میدهند.
این کار بهمراتب پیچیدهتر از آن چیزی است که به نظر میرسد. امواج مایکروویو، پرتوهای باریکی از انرژی هستند که باید به دقت همتراز شده تا همگرا شوند. این بدان معناست که زمان شلیک آنها باید با دقتی در حد میلیونیم ثانیه تنظیم شود.
طبق گفته تیم این پژوهش، هر وسیله نقلیه مایکروویو نیز باید با دقتی در حد میلیمتر تنظیم شود. سیستم ناوبری ماهوارهای BeiDou چین میتواند دقت موقعیتگذاری در حد 1 سانتیمتر (0.4 اینچ) ارائه دهد، اما این دقت برای این سیستم تسلیحاتی کافی نیست!
برای حل این مشکل، دستگاههای موقعیتیابی کمکی مبتنی بر لیزر روی هر فرستنده نصب شده است تا به دقت میلیمتری دست یابند. علاوه بر این، وسایل نقلیه باید کاملاً تراز باشند، زیرا هرگونه تغییر در سطح میتواند باعث عدم همترازی فرستندههای مایکروویو شود.
هماهنگی زمان شلیک باید در حد 170 پیکوثانیه (یا 170 تریلیونیم ثانیه) باشد. برای مقایسه، یک کامپیوتر شخصی معمولی به 330 پیکوثانیه نیاز دارد تا یک چرخه پردازش را کامل کند.
برای دستیابی به این دقت، دانشمندان پلتفرمهای فرستنده را با استفاده از فیبر نوری به هم متصل کردند تا هماهنگی دقیق شلیکها تضمین شود. همچنین، هر وسیله نقلیه سیستم تسلیحاتی مستقیماً از طریق یک مرکز فرماندهی سیار کنترل میشود.
طبق گزارش South China Morning Post، یکی از دانشمندان پروژه ادعا کرده است که قدرت ترکیبی پرتوهای مایکروویو همگرا، اثر «1+1>2» دارد، اگرچه چنین ادعایی ناقض قانون بقای انرژی است. با این وجود، یک پرتو مایکروویو قدرتمند همگرا از چندین منبع کوچکتر مفیدتر خواهد بود.
مایکروویوها نمیتوانند در فواصل طولانی عمل کنند، زیرا گردوغبار و رطوبت موجها را پراکنده میکنند. اگرچه افزایش قدرت میتواند این محدودیت را برطرف کند، اما انجام این کار چالشهای لجستیکی بزرگی به همراه دارد، زیرا باتریها ظرفیت انرژی کافی برای چنین مقادیر عظیمی از انرژی را ندارند.
شاید تیم تحقیقاتی چین توانسته باشد در یک محیط کنترلشده به سیستم تسلیحاتی مایکروویو همگرا دست یابد، اما دنیای واقعی بسیار بینظمتر است و هر فناوری که به این سطح از دقت وابسته باشد، با چالشهای بزرگی مواجه خواهد شد.
منبع: Livescience