طبق یک پژوهش جدید، ذهن ما تمایل به توضیحات ساده و اقدامات کارآمد دارد. پژوهشگران دریافتهاند که سادگی در توضیحات و اجرای وظایف، به دلیل کارآمدی بسیار ارزشمند است. در یک مطالعه که بهتازگی با شرکت بیش از 2,800 نفر انجام شده، نشان داده شد که افراد ترجیح واضحی به روشهای سادهتر و قابلاعتمادتر دارند که این امر بیانگر یک سوگیری شناختی اساسی به سمت فرآیندهای کارآمد و قابلاطمینان است.
درک سادگی در شناخت انسانی
مطالعهای جدید از دانشگاه واترلو نشان میدهد که ترجیح مردم به توضیحات ساده، به طور مستقیم با تمایل آنها به انجام کارها به صورت کارآمد مرتبط است.
کلودیا سهل، نویسنده اصلی این مطالعه و دانشجوی دکتری روانشناسی رشد در واترلو، میگوید:
این یافتهها نشان میدهد که ترجیح ما به توضیحات ساده، بازتابی از نحوه ارزیابی ما از اقدامات است. سادگی فقط در توضیحات ارزشمند نیست بلکه بخشی از نحوه تفکر ما درباره دستیابی به نتایج به شکلی کارآمد است.
روش تحقیق و یافتهها
سهل با همکاری اساتید روانشناسی رشد، اوری فریدمن و استفانی دنیسون، این مطالعه را انجام داد. از طریق هفت آزمایش که با شرکت 2,820 نفر انجام شد، پژوهشگران دریافتند که افراد به طور مداوم توضیحات و راهحلهای سادهتر را بر توضیحات پیچیده ترجیح میدهند، چه برای درک یک نتیجه و چه برای دستیابی به یک هدف.
این مطالعه نشان داد که افراد بیشتر به توضیحاتی جذب میشوند که شامل دلایل رایج و قابلاعتماد هستند. اگر یک دلیل نادر یا غیرقابلاعتماد به نظر برسد، آن را کمتر مفید میدانند. به عبارت دیگر، هرچه علت سادهتر و قابلاعتمادتر باشد، هم برای درک یک رویداد و هم برای دستیابی به نتایج در آینده جذابتر خواهد بود.
جذابیت سادگی و قابلیت اعتماد
سهل توضیح میدهد:
به طور کلی، هرچه یک علت رایجتر و قابلاعتمادتر باشد، به عنوان یک توضیح یا روش برای دستیابی به نتایج جذابتر میشود. همچنین، چه در توضیح دلایل و چه در جستجوی نتایج، استفاده از دلایل کمتر به نظر سریعتر و مؤثرتر میرسد که نشاندهنده یک فرآیند ذهنی مشترک در پس هر دو ترجیح است.
یافتهها نشان میدهد که افراد هم در توضیحات و هم در دستیابی به اهداف به کارآمدی اهمیت زیادی میدهند.
فریدمن میگوید:
تحقیقات ما نشان میدهد که افراد به شدت به کارآمدی اهمیت میدهند. ایده انجام فعالیتهای بیشتر و کمتر، بیشتر یا تمرکز بر کارآمدی، بر نحوه تفکر مردم درباره توضیحات و دستاوردها تأثیر میگذارد.
منبع: Scitechdaily