بخیههای جراحی یکی از مهمترین موارد برای کمک به بهبود زخمها هستند، اما با حرکت زیاد ممکن است باز شوند. اکنون دانشمندان در چین این نقطه ضعف را به یک نقطه قوت تبدیل کردهاند و بخیههایی را توسعه دادهاند که هنگام کشش، بار الکتریکی تولید میکنند و زخمها را سریعتر بهبود میبخشند!
بخیهها روش استاندارد درمان زخمهای بزرگ و عمیق در پوست هستند و از نظر فیزیکی سلولهای دو طرف زخم را به هم نزدیک میکنند تا به ترمیم آسیب کمک کنند. بدون آنها، زخمها کندتر بهبود مییابند، جای زخمهای بزرگتری به جا میگذارند و خطر عفونت بیشتر میشود.
اما بخیهها نیز بدون مشکل نیستند. حرکت ناحیه آسیبدیده میتواند باعث باز شدن آنها شود و معمولاً پس از اتمام کار باید توسط پزشکان برداشته شوند. در یک مطالعه جدید، دانشمندان دانشگاه دونگوا چین هر دو مشکل را با یکدیگر حل کردهاند.
بخیههای جدید از فیبری با ویژگیهای مکانوالکتریکی ساخته شدهاند. اساساً، زمانی که لایههای مرکزی و غلافی این فیبر در اثر حرکت به هم برخورد کرده یا جدا میشوند، میدانهای الکتریکی ایجاد میکنند. در تحقیقات قبلی نشان داده شده که این سیگنالهای الکتریکی به سرعت بخشیدن به بهبود زخمها کمک خواهند کرد.
آنها ایده خود را بر روی کشتهای سلولی در آزمایشگاه امتحان کردند. زخمی که ۶۹٪ از سطح را پوشش میداد، پس از ۲۴ ساعت با استفاده از بخیههای الکتریکی به ۱۰.۸٪ کاهش یافت، در حالیکه در گروه کنترل که از بخیههای معمولی استفاده میکردند، در همان زمان زخم هنوز ۳۲.۶٪ را پوشش میداد. به نظر میرسد کلید این پیشرفت این است که سیگنالهای الکتریکی باعث تسریع مهاجرت فیبروبلاستها، سلولی که با ترشح کلاژن به ایجاد بافت پیوندی جدید کمک میکند، میشوند.
سپس محققان آزمایشها را بر روی موشها انجام دادند. آنها دریافتند که پس از ۱۰ روز، بخیههای الکتریکی زخمهای موشها را تا ۹۶.۵٪ بسته بودند، در حالیکه این مقدار در بخیههای گروه کنترلی تنها ۶۰.۴٪ بود.
در نهایت، آنها میزان عفونت بخیههای الکتریکی و سنتی را بررسی کردند. چه زخم روزانه ضدعفونی میشد و چه نمیشد، موشهایی که با بخیههای الکتریکی درمان شده بودند، سطح باکتریهای بهطور قابل توجه کمتری نسبت به آنهایی که با بخیههای معمولی درمان شده بودند، نشان دادند.
دیگر نمونههای استفاده از برق یا الکتریسیته برای بهبود زخم شامل سیستمهایی با حسگرهای زیستی، باتریها و محرکهای الکتریکی بوده است. اما مزیت بخیههای جدید این است که همه این کارها را بهصورت غیرفعال و تنها با حرکت بدن بیمار انجام میدهند.
بهعنوان یک مزیت اضافی، از آنجایی که بخیههای الکتریکی از مواد زیستی قابلجذب ساخته شدهاند، محققان میگویند که این بخیهها بهطور ایمن در بدن تجزیه خواهند شد که این امر نیاز به جراحی برای برداشت آنها را برطرف میکند.
در این مرحله، هنوز کارهای زیادی باقی مانده تا آماده آزمایش بر روی انسان شوند و به استفاده بالینی برسند. اما این ایده جذاب میتواند در نهایت به بهبود سریعتر و ایمنتر زخمها کمک کند.
این تحقیق بهتازگی در مجله Nature Communications منتشر شده است.
منبع: Newatlas