تحقیقات جدیدی که توسط دانشمندان دانشگاه کرتین انجام شده است، بینش جدیدی را در مورد شکلگیری قارههای زمین ارائه میدهد. این مطالعه پیشگامانه که در مجله Earth Science Reviews منتشر شده، از ذخایر فراوان سنگ سرب و روی استرالیا و یک پایگاه داده جهانی جامع برای تعیین جدول زمانی برای تکامل زمین استفاده کرده است.
محقق اصلی این مطالعه، دکتر لوک دوکت از گروه تحقیقاتی دینامیک زمین دانشگاه کرتینز، توضیح داد که هدف اصلی آنها تعیین این بود که قارههایی که امروزه میشناسیم، برای اولین بار چه زمانی شکل گرفتند. برای انجام این کار، این تیم نیاز به درک چگونگی تکامل گوشته زمین از زمان شکلگیری ماه داشت که تقریباً 4.5 میلیارد سال پیش هنگام برخورد یک سیارک عظیم با زمین اولیه رخ داد.
برای کشف این معمای زمینشناسی، محققان از ترکیبات ایزوتوپ سرب از نمونههای سنگ در دورهها و مناطق مختلف، از جمله شهابسنگهای بدوی و لایههای مختلف زمین استفاده کردند. با بازسازی تکامل گوشته زمین، آنها توانستند آن را با ترکیب قاره ها مقایسه کنند.
دکتر دنیس فوگروس یکی از نویسندگان این مطالعه، اهمیت ذخایر سرب و روی استرالیا را در تحقیقات خود برجسته کرد. او همچنین به این مطلب اشاره کرد که استرالیا دارای حدود 52 میلیارد تن سنگ معدن سرب و روی است که آن را پس از چین دومین ذخیره بزرگ جهان میکند. این نهشتهها با 3.4 میلیارد تا 285 میلیون سال قدمت، به عنوان شاخصهای ایدهآل ترکیب پوسته قارهای در طول تاریخ عمل کردهاند.
تجزیه و تحلیل این ذخایر سرب و روی، یک کشف شگفت انگیز به دست آورد؛ حدود 3.2 میلیارد سال پیش، آنها شروع به نشان دادن تفاوتهای قابلتوجهی از گوشته زمین کردند. این دوره بحرانی آغاز تکتونیک صفحهای بود، یک فرآیند زمینشناسی که امروزه به شکلگیری سیاره ما ادامه میدهد.
اعتقاد بر این است که پیدایش تکتونیک صفحهای نقشی محوری در شکلگیری قارهها داشته است و یکی از ویژگیهای تعیینکننده زمین است که آن را از سایر سیارات منظومه شمسی متمایز میکند.
دکتر هوگو اولیروک، یکی دیگر از نویسندگان این مطالعه، اهمیت تکتونیک صفحهای را در ارتباط با توانایی زمین برای پشتیبانی از حیات ذکر کرد. او ادامه داد زمین تنها سیارهای است که دارای تکتونیک صفحهای است و این مطالعه نشان میدهد که توسعه این فرآیند ممکن است ارتباط نزدیکی با ظرفیت سیاره برای میزبانی از حیات داشته باشد.
پیامدهای این مطالعه
این مطالعه فراتر از مفاهیم آن برای درک تاریخ زمینشناسی زمین، کاربردهای عملی نیز دارد. تیم دانشگاه کرتین منحنیهای سیستم ایزوتوپی سرب اورانیوم جدیدی را از طریق تجزیه و تحلیل خود ایجاد کردهاند که به کالیبره کردن سنهای رادیومتری برای تعیین تاریخ رویدادهای آینده مرتبط با تکامل و کانیسازی زمین کمک میکند.
مطالعه انجام شده توسط محققان دانشگاه کرتین نشاندهنده یک گام مهم به جلو در درک ما از شکلگیری قاره های زمین است. این دوره انتقال از ساختار لایهای به تسلط تکتونیک صفحهای را نشان میدهد، فرآیندی که همچنان به شکلگیری سیاره ما ادامه داده و نقشی حیاتی در حمایت از حیات ایفا میکند.
پیامدهای این تحقیق فراتر از دانش علمی ناب است و بینشهای ارزشمندی را برای مطالعات آینده و کالیبراسیون روشهای تاریخگذاری مرتبط با تکامل زمین و ذخایر معدنی ارائه میدهد.
منبع: Interestingengineering