از آنجاییکه USB بسیار رایج است، به راحتی میتوان از میزان شگفتانگیز بودن توان واقعی آن غافل شد. در دنیایی از شرکتهای فناوری فوقرقابتی، وجود یک استاندارد واحد برای انتقال داده و شارژ که در رایانهها، گوشیهای هوشمند و انبوهی از گجتهای دیگر کار میکند، به همان اندازه معجزهآسا است که یک پیمان صلح بینالمللی! اما حتی با این وجود، خود USB بین چندین اتصالدهنده و نسلهای فناوری تکه تکه شده است که به سرعت آبها را گلآلود میکند. دو دستگاه میتوانند هر دو USB داشته باشند، با این حال یکی ممکن است قابلیتهای بسیار بیشتری نسبت به دیگری داشته باشد. برای مصرفکننده معمولی، پیمایش استانداردهای USB میتواند یک کابوس باشد، که صراحتاً یک آشفتگی پر پیچ و خم است. اما کدام نوع پورت USB تضمین میکند که سریعترین سرعت انتقال داده را به شما ارائه میدهد؟ برای بررسی بیشتر این موضوع با اِروتِک همراه باشید.
پاسخ کوتاه این است که دو نوع پورت USB برای سریعترین سرعت با هم برابر هستند: USB4 و تاندربولت 5 که هر دو میتوانند از سرعتهای دوطرفه تا ۸۰ گیگابیت بر ثانیه (Gbps) پشتیبانی کنند. با این حال، نکات مهمی وجود دارد. شما باید نسخه صحیح USB4 را پیدا کنید و حتی در این صورت، همچنان باید به دفترچه راهنما یا برگه مشخصات دستگاه خود مراجعه کنید. در همین حال، تاندربولت 5 فقط در بخش کوچکی از دستگاهها موجود است که آن را بسیار کمتر از USB4 عمومی میکند. و این توضیحات قبل از آن است که متوجه شوید در وهله اول دلایل زیادی برای استفاده از سریعترین پورتهای USB وجود ندارد. ما تمام این ویژگیهای عجیبوغریب را در ادامه توضیح خواهیم داد، پس ادامه مطلب را بخوانید.
پورتهای USB4 سریعترین سرعت را ارائه میدهند
در حال حاضر، USB4 نسخه ۲ سریعترین مشخصات USB است و پورتهای مجهز به آن سریعترین سرعت انتقال داده را ارائه میدهند. حداکثر سرعت یک پورت USB4 نسخه ۲، ۸۰ گیگابیت بر ثانیه انتقال داده دوطرفه است. دوطرفه به این معنی است که میتواند دادهها را با این سرعت ارسال و دریافت کند. همچنین یک حالت انتقال نامتقارن وجود دارد که میتواند ۱۲۰ گیگابیت بر ثانیه داده را در یک جهت و ۴۰ گیگابیت بر ثانیه را در جهت دیگر ارسال کند. USB4 V2 همچنین دارای تونلسازی PCIe و DisplayPort است که در ادامه این مقاله بیشتر توضیح داده شده است.
با این حال، آنچه USB4 را بسیار هیجانانگیز میکند، فقط حداکثر سرعت آن نیست، بلکه حداقل سرعت آن است! برای مطابقت با مشخصات، یک پورت USB4 باید حداقل ۲۰ گیگابیت بر ثانیه توان داده را ارائه دهد. تنها نکته منفی در اینجا این است که، حتی اگر یک پورت USB-C دارای USB4 باشد، نمیتوانید فرض کنید که به حداکثر سرعت خواهد رسید. تا زمانیکه آستانه ۲۰ گیگابیت بر ثانیه را رد کند (و سایر مشخصات کلیدی را برآورده کند)، میتواند USB4 در نظر گرفته شود. اگر واقعاً آن اتصال ۸۰ گیگابیتی فوقسریع را میخواهید، باید بررسی کنید که آیا یک دستگاه خاص قادر به آن است یا خیر. برای یادآوری، ۲۰ گیگابیت بر ثانیه حداکثر سرعت پورتهای USB 3.2 Gen 2×2 بود که قبلاً یکی از سریعترین پورتهای موجود در بازار بودند. دستگاههای زیادی را پیدا نخواهید کرد که بتوانند از حداکثر سرعت ۸۰ گیگابیت بر ثانیه USB4 استفاده کنند، اما تعداد زیادی را پیدا خواهید کرد که حداقل میتوانند به آستانه ۲۰ گیگابیت بر ثانیه برسند.
با فرض اینکه شما دو دستگاه سازگار با USB4 دارید، یک کابل سازگار برای استفاده از حداکثر سرعت این مشخصات ضروری است.
تاندربولت 5 سرعتهای مشابهی با USB4 ارائه میدهد
در حالیکه در مورد سرعتهای USB صحبت میکنیم، باید به تاندربولت نیز اشاره کنیم. این از نظر فنی بخشی از استاندارد USB نیست و یک فناوری اختصاصی متعلق به اینتل است که با همکاری اپل توسعه یافته است و به جای استفاده از USB، از فناوریهای PCIe و DisplayPort استفاده میکند – همان استانداردهایی که برای اتصال کارتهای گرافیک رایانه شخصی و نمایشگرهای بازی استفاده میشوند. همانطور که در بالا ذکر شد، اینها نیز به USB4 نسخه ۲ اضافه شدهاند. با این حال، تاندربولت 5 به طور انحصاری از طریق اتصالدهندههای USB-C در دستگاههایی که از آن پشتیبانی میکنند، قابل دسترسی است، که این تمایز را کمی گیجکننده میکند. رایانههای دارای آخرین قابلیتهای تاندربولت 5 نیز میتوانند به سرعتهای انتقال دوطرفه ۸۰ گیگابیت بر ثانیه، مشابه USB4، دست یابند.
خوانندگان دقیق ممکن است بپرسند چه چیزی تاندربولت 5 را از USB4 متمایز میکند، و پاسخ آن آرامش خاطر است. در حالی که USB4 نسخه ۲ دارای حداقل سرعت ۲۰ گیگابیت بر ثانیه است، Thunderbolt 5 حکم میکند که یک پورت باید حداقل ۸۰ گیگابیت بر ثانیه را پشتیبانی کند. برای اطمینان از اینکه یک پورت تاندربولت 5 فوقالعاده سریع است، نیازی به جستجوی برگههای مشخصات نخواهید داشت.
با این حال، اکثر مصرفکنندگان نیازی به نگرانی در مورد همه اینها ندارند. اگرچه رایانههای شخصی دارای قابلیت تاندربولت 5 در بازار موجود هستند، علاوه بر این، از فلشدرایوها گرفته تا گوشیهای هوشمند، گجت USB مفید زیادی هنوز از حداکثر سرعت تاندربولت 5 یا USB4 نسخه ۲ پشتیبانی نمیکنند. اولین کابلهای USB4 V2 تنها سال گذشته عرضه شدند. دستگاههایی که از سرعت حداقل ۲۰ گیگابیت بر ثانیه پشتیبانی میکنند رایجتر هستند، اما بسیاری از آنها هنوز از USB 3.X استفاده میکنند. این سرعتهای بالا زمانی اهمیت بیشتری پیدا میکنند که بخواهید کارهایی مانند سری کردن نمایشگرهای با وضوح بالا یا اتصال یک کارت گرافیک خارجی (eGPU) به لپتاپ خود را انجام دهید. تاندربولت 5 برای این کاربردها به دلیل قابلیتهای تونلسازی PCIe آن عالی است.
منبع: Slashgear