دانشمندان چینی یک گونه باکتریایی جدید را در ایستگاه فضایی تیانگونگ کشف کردهاند که اولین نوع از این دست است که در آزمایشگاه مداری چین یافت میشود. این گونه که نیالیا تیانگونگنسیس نام گرفته، یک نوع جدید از باکتریهای شناختهشده زمینی است و در داخل یکی از کابینهای ایستگاه فضایی کشف شده است!
محققان گروه بیوتکنولوژی فضایی شنژو و موسسه مهندسی سیستمهای فضایی پکن، کشف این گونه باکتریایی جدید را در مجله بینالمللی میکروبیولوژی سیستماتیک و تکاملی منتشر کردند.
اهمیت پژوهشهای میکروبی در پروازهای فضایی
این مطالعه تاکید کرد که درک ویژگیهای میکروبها در طول ماموریتهای فضایی طولانیمدت برای محافظت از سلامت فضانوردان و حفظ قابلیت اطمینان سیستمهای فضاپیما ضروری است.
محققان دریافتند که این گونه جدید مکانیسمهای منحصربهفردی برای انطباق با محیط فضایی شدید دارد و کاربردهای بالقوه در دنیای واقعی را نشان میدهد. این گونه توانایی افزایش یافتهای در مبارزه با استرس اکسیداتیو (عدم تعادلی که به سلولها و بافتها آسیب میرساند) و ترمیم آسیبهای ناشی از تشعشع نشان داد.
درک چگونگی بقای این گونه در فضا میتواند به دانشمندان در توسعه استراتژیهای هدفمند برای کنترل میکروبها کمک کند و کاربردهای بالقوهای در فناوری فضایی، کشاورزی و پزشکی داشته باشد. آژانس فضایی سرنشیندار چین خاطرنشان کرد که تحقیقات تیانگونگ “حاصل فراوانی” از یافتهها در مورد فعالیت میکروبی، ژنتیک و متابولیسم به دست خواهد داد؛ بینشهایی که میتواند به کاربردهای نوآورانه روی زمین منجر شود.
این آژانس در یک پست رسانههای اجتماعی اعلام کرد که این کشف بخشی از برنامه میکروبیوم منطقه سکونتگاه ایستگاه فضایی چین (Champ) است که تغییرات میکروبی را در طول ماموریتهای طولانیمدت نظارت میکند. این میکروب در ماه مه سال ۲۰۲۳، زمانی که خدمه شنژو-۱۵ در ایستگاه بودند، جمعآوری شد.
میکروب فضایی جدید ممکن است به تبدیل زباله به منابع کمک کند!
خدمه شنژو-۱۵ شش ماه را در ایستگاه فضایی گذراندند و با استفاده از دستمالهای استریل، میکروارگانیسمها را از سطوح ماژولهای ایستگاه جمعآوری کردند. این نمونهها منجمد و به زمین بازگردانده شدند. دانشمندان سپس با استفاده از تعیین توالی ژنوم و تجزیه و تحلیل متابولیک، آنها را تجزیه و تحلیل کردند که منجر به کشف این گونه جدید شد.
همانطور که رسانههای چینی گزارش میدهند، این کشف دو بینش کلیدی ارائه میدهد. اول اینکه، درک چگونگی بقای این میکروب در فضا میتواند منجر به استراتژیهای دقیق کنترل میکروبی شود و به طراحی مداخلات در زمینههای فضاپیما، کشاورزی، صنعت و پزشکی کمک کند. دوم اینکه، توانایی این میکروب در تجزیه ترکیبات آلی خاص، به روشهای پایدار جدیدی برای تبدیل زباله به منابع ارزشمند، هم در فضا و هم روی زمین اشاره دارد.
میکروارگانیسمها در ایستگاههای فضایی با انطباق با شرایط پیچیدهای مانند ریزگرانش، تشعشع و محیط بسته زنده میمانند که تجزیه و تحلیل آن میتواند درک ما از حیات در فضا را بیشتر کند. علیرغم این محیطهای سخت، آنها به دلیل قدرت، انعطافپذیری و توانایی رشد شناخته شدهاند.
انتظار میرود ماموریتهای جاری در تیانگونگ، انبوهی از اکتشافات ژنتیکی و متابولیکی جدید را به همراه داشته باشد. این یافتهها از محیط منحصربهفرد ایستگاه فضایی میتواند درک ما از حیات میکروبی را عمیقتر کرده و بهطور بالقوه منجر به کاربردهای نوآورانه و پایداری محیط زیست شود.
منبع: Interestingengineering