رایانه هوش مصنوعی چیست و چه تفاوتی با رایانه معمولی دارد؟

رایانه هوش مصنوعی چیست و چه تفاوتی با رایانه معمولی دارد؟

اشتراک‌گذاری:

اگر این یکی دو سال اخبار مربوط به هوش مصنوعی و رایانه‌های شخصی را دنبال کرده باشید، احتمالاً متوجه ورود نوع جدیدی از رایانه‌ها به نام “رایانه هوش مصنوعی (AI PC)” شده‌اید. این اصطلاح هنوز خیلی جا افتاده نیست، اما اگر این سوال برایتان پیش آمده که آیا رایانه فعلی شما نیاز به ارتقا دارد یا خیر، پس هدف آن محقق شده است. حقیقت این است که اگرچه چیزی به نام رایانه هوش مصنوعی وجود دارد، اما تعریف آن کمی مورد اختلاف است. از جمله شرکت‌هایی که علاقه به فروش رایانه‌ها تحت این برچسب دارند، می‌توان به مایکروسافت، اچ‌پی، اینتل، ای‌ام‌دی و کوالکام اشاره کرد که همگی اولویت‌های کمی متفاوت دارند. نتیجه این امر، سردرگمی قابل توجهی هم برای مصرف‌کنندگان و حتی برای افراد فعال در رسانه‌های فناوری بوده است. اما رایانه هوش مصنوعی چیست و چه تفاوتی با رایانه معمولی دارد؟ برای پاسخ به این سوال با اِروتِک همراه باشید.

اینکه چه چیزی یک رایانه هوش مصنوعی را تشکیل می‌دهد، بستگی به این دارد که از کدام یک از این شرکت‌ها بپرسید و تاکنون تعاریف بسیاری ارائه شده است. مایکروسافت دیدگاه خاصی در مورد اینکه یک رایانه هوش مصنوعی چگونه باید باشد دارد، که به آن خواهیم پرداخت، اما تعاریف دیگری نیز وجود دارند که احتمالاً بیشتر با انتظارات کاربرانی که واقعاً می‌خواهند برنامه‌های هوش مصنوعی را به صورت محلی اجرا کنند، همخوانی دارند. نکته اساسی این است که اکثریت قریب به اتفاق کاربران احتمالاً تفاوتی بین یک رایانه هوش مصنوعی و یک رایانه معمولی را متوجه نخواهند شد، اگر هر دو در مقابل آنها قرار داده شوند.

در نهایت، رایانه‌های هوش مصنوعی ممکن است در حال حاضر مانند چکش بدون میخ باشند، اما با ادغام هوش مصنوعی در گردش‌های کاری بیشتر و با ساخت ابزارهای بیشتر برای بهره‌گیری از سخت‌افزار جدید، رایانه‌های هوش مصنوعی می‌توانند به سرعت بسیار توانمندتر از آنچه در حال حاضر هستند شوند. بنابراین، بیایید بررسی کنیم که چه چیزی یک رایانه هوش مصنوعی را تشکیل می‌دهد، چرا ممکن است افراد بر سر تعریف این اصطلاح اختلاف نظر داشته باشند و هنگام خرید رایانه بعدی خود به چه نکاتی باید توجه کنید.

رایانه‌های هوش مصنوعی پردازنده‌های عصبی برای وظایف هوش مصنوعی دارند

در ساده‌ترین سطح، یک رایانه هوش مصنوعی، رایانه‌ای است که قادر به اجرای وظایف هوش مصنوعی به صورت محلی (روی دستگاه) باشد. در بسیاری از موارد، این بدان معناست که آنها شامل یک واحد پردازش عصبی (NPU) هستند که یک پردازنده تخصصی یا بخشی از یک پردازنده است که برای انجام وظایف هوش مصنوعی ساخته شده است. عملکرد آن با تریلیون عملیات در ثانیه یا TOPS اندازه‌گیری می‌شود و می‌تواند کارهایی مانند اجرای مدل‌های هوش مصنوعی محلی را با کارایی بیشتری نسبت به تنظیمات مبتنی بر پردازنده گرافیکی (GPU) انجام دهد. اما نکته اینجاست که هیچ تعریف دقیقی از رایانه هوش مصنوعی فراتر از مفهوم مبهم توانایی اجرای وظایف هوش مصنوعی وجود ندارد و برای این کار نیازی به NPU ندارید. پردازنده‌های گرافیکی همچنان جزء سخت‌افزاری ترجیحی برای وظایف تولیدی هستند، زیرا قدرت خام بسیار بیشتری را ارائه می‌دهند، و جدیدترین کارت‌های گرافیک انویدیا برای انجام وظایف هوش مصنوعی ساخته شده‌اند.

رایانه هوش مصنوعی چیست و چه تفاوتی با رایانه معمولی دارد؟

مایکروسافت و اینتل تعریفی از رایانه‌های هوش مصنوعی ارائه داده‌اند که شامل سه شرط است: چنین رایانه‌ای باید دارای NPU ،CPU و GPU باشد، باید با مایکروسافت کوپایلت عرضه شود و باید یک کلید اختصاصی کوپایلت روی صفحه‌کلید داشته باشد. این تعریف در ظاهر کمی احمقانه است، زیرا بسیاری از رایانه‌های هوش مصنوعی حتی کوپایلت را به صورت محلی اجرا نمی‌کنند و وجود کلید کوپایلت هیچ ارتباطی با قابلیت‌های واقعی رایانه ندارد. گذشته از این، برنامه‌های هوش مصنوعی دیگری غیر از کوپایلت وجود دارند. چرا رایانه‌ای که چت‌بات‌های هوش مصنوعی محلی مانند DeepSeek و Meta Llama یا یک مدل تولیدکننده تصویر مانند Stable Diffusion را اجرا می‌کند، نباید به عنوان یک رایانه هوش مصنوعی محسوب شود؟

مایکروسافت همچنین برای دسته‌ای از رایانه‌ها که آنها را Copilot+ PCs می‌نامد، برندسازی می‌کند که به نظر می‌رسد از همان شرایط پیروی می‌کنند. بنابراین، شاید منصفانه‌ترین نتیجه‌گیری این باشد که رایانه‌های هوش مصنوعی تعریف گسترده‌ای دارند و به سخت‌افزار با قابلیت هوش مصنوعی مانند GPU یا NPU نیاز دارند، اما لزوماً نه هر دو!

اکثر مردم نباید نگران تهیه رایانه هوش مصنوعی باشند!

سؤالی که ممکن است بپرسید این است که آیا برای تضمین آینده دیجیتال خود به یک AI PC نیاز دارید یا خیر، و پاسخ تقریباً قطعاً منفی است. برای اکثریت قریب به اتفاق مردم، به ویژه کسانی که قبلاً رایانه‌ای با سخت‌افزار نسبتاً به‌روز دارند، سود چندانی وجود ندارد. اگر رایانه‌ای با NPU بخرید، چند ویژگی مانند حذف نویز در تماس‌های صوتی، تولید تصویر محدود و ویژگی‌های دوربین دریافت خواهید کرد. هیچ‌کدام از اینها چیزی نیست که اکثر مردم بگویند نمی‌خواهند داشته باشند، اما همچنین چیزی نیست که حتی نزدیک به توجیه ارتقا از رایانه فعلی شما باشد. اگر به دنبال عملکرد بهتر هوش مصنوعی ارتقا می‌دهید، بهتر است مطمئن شوید که دستگاه جدید شما کارت گرافیک مناسبی دارد تا اینکه حتی به این فکر کنید که آیا NPU دارد یا خیر.

رایانه هوش مصنوعی چیست و چه تفاوتی با رایانه معمولی دارد؟

همانطور که در بالا ذکر شد، اکثریت قریب به اتفاق وظایف هوش مصنوعی به GPU نیاز دارند. اگر می‌خواهید ابزارهای تولید تصویر یا مدل‌های زبان بزرگ را به صورت محلی اجرا کنید، و به ویژه اگر می‌خواهید مدل‌های خود را آموزش دهید، به یکی از جدیدترین و قدرتمندترین کارت‌های گرافیکی که می‌توانید پیدا کنید نیاز خواهید داشت. پردازنده‌های گرافیکی جدید مانند NVIDIA GeForce RTX 5070 ،5080 یا 5090 با در نظر گرفتن این کاربردها ساخته شده‌اند، و در مقیاس بزرگتر، انویدیا یک فروشنده اصلی پردازنده‌های گرافیکی در سطح سازمانی است که در مراکز داده اجرا می‌شوند. اکثر افرادی که از محصولات هوش مصنوعی استفاده می‌کنند، از این کارت‌ها از راه دور استفاده می‌کنند تا اینکه به سیستم خود تکیه کنند. باز هم، مایکروسافت کوپایلت به صورت محلی اجرا نمی‌شود، حتی در رایانه‌هایی که مطابق با تعریف این شرکت از رایانه هوش مصنوعی هستند.

این وضعیت رایانه هوش مصنوعی را در کجا قرار می‌دهد؟ گفتنش دشوار است. با بلوغ بیشتر هوش مصنوعی، می‌توانیم شاهد توسعه این رایانه‌ها به یک اکوسیستم جدید و پر رونق باشیم. با این حال، تا آن زمان، آنها نباید بر انتخاب رایانه شما تأثیر بگذارند.

منبع: Slashgear

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *