انتخاب پردازندهی مرکزی (CPU) مناسب برای کامپیوتر، مستلزم درک دو عامل کلیدی است؛ تعداد هستهها و سرعت کلاک. هر کدام نقشی مشخص در عملکرد کامپیوتر شما ایفا میکنند، اما آیا بهتر است یک CPU با هستههای بیشتر خرید یا به سراغ پردازندهی دارای سرعت کلاک بالاتر رفت؟ برای پی بردن به پاسخ چنین سؤالاتی و آشنایی بیشتر با پردازندهها، با اِروتِک همراه باشید.
منظور از سرعت کلاک و هستههای CPU چیست؟
هنگام خرید یک پردازنده یا CPU جدید، مشخصات مختلفی را باید با هم مقایسه کنید. مهمترین مشخصاتی که عملکرد کلی پردازنده را تعیین میکنند، تعداد هستهها و سرعت کلاک آن CPU هستند:
- هستههای CPU: هسته یک واحد پردازش جداگانه و مستقل در CPU است. پردازندههای مدرن میتوانند چندین هسته داشته باشند و این تعداد معمولاً از ۲ هسته در مدلهای پایهای و ارزانقیمت تا ۱۲ هسته در پردازندههای سطح بالاتر متغیر است. هر هسته میتواند وظایف خود را بهطور مستقل انجام دهد و امکان انجام چند وظیفه بهصورت همزمان و پردازش موازی را فراهم کند.
- سرعت کلاک: سرعت کلاک که با گیگاهرتز (GHz) اندازهگیری میشود، نشان میدهد یک هستهی CPU در هر ثانیه چند چرخه را تکمیل میکند. سرعت کلاک بالاتر به این معناست که هر هسته میتواند وظایف را سریعتر پردازش کند و در نتیجه، عملکرد فنی بهتری را در کارهایی که به پردازش تکهستهای متکی هستند، ارائه دهد.
اگرچه هر دو مورد بسیار حائز اهمیت هستند، اما هنگام خرید پردازنده و CPU جدید دقیقاً باید به کدامیک بیشتر توجه داشت؟
مواقعی که تعداد هستههای CPU مهمتر است
مجهز بودن پردازنده به هستههای بیشتر در سناریوهایی که چندین کار بهصورت همزمان انجام میشوند یا اپلیکیشنهایی که برای استفاده از چندین رشته طراحی شدهاند، ارزش خود را نشان خواهد داد. تعداد هستههای یک پردازنده در این موارد اهمیت بیشتری دارد:
- چندوظیفگی: اجرای چندین برنامه بهطور همزمان، مانند مرورگر وب، موزیک پلیر و بازیها میتواند یک پردازندهی تکهستهای را تحت فشار قرار دهد. پردازندههای چندهستهای این وظایف را بین هستههای خود توزیع میکنند و عملکرد روانتری را در حین چندوظیفگی برای کاربر تضمین خواهند کرد.
- برنامههای چندرشتهای: ابزارهای ویرایش ویدیو، رندر سهبعدی و نرمافزارهای مجازیسازی برای استفادهی مؤثر از چندین هستهی CPU بهینه شدهاند. بهعنوان مثال، یک نرمافزار ویرایش ویدیو قادر است هستههای مختلفی را برای پردازش همزمان وظایفی مانند رندر، رمزگذاری و پسزمینه اختصاص دهد.
در نتیجه، وقتی برنامههای بیشتری را اجرا میکنید، به هستههای بیشتری هم نیاز خواهید داشت.
مواقعی که سرعت کلاک CPU مهمتر است
وظایفی که به سرعت تکتک هستهها بستگی دارند، از سرعت کلاک بالاتر بیشتر از تعداد هستهها بهره خواهند برد. در موارد زیر سرعت کلاک CPU نقش پررنگتری نسبت به تعداد هستهها ایفا میکند:
- گیمینگ: بسیاری از بازیها برای اجرا بر روی یک یا دو هسته طراحی شدهاند. سرعت کلاک بالاتر به اجرای بهتر چنین عناوینی منجر خواهد شد، چراکه هر هسته میتواند دادههای بازی را سریعتر پردازش کند.
- برنامههای تکرشتهای: نرمافزارهای قدیمیتر و حتی برخی از برنامههای امروزی برای پردازندههایی با چند هستهی مختلف بهینهسازی نشدهاند. برای این برنامهها، سرعت کلاک سریعتر عملکرد را بیشتر از هستههای اضافی بهبود میبخشد.
بهطور کلی، سرعت کلاک برای بازیها از تعداد هستههای پردازنده اهمیت بیشتری دارد.
پیدا کردن تعادل بین تعداد هستهها و سرعت کلاک
اکثر برنامههای مدرن میتوانند از پردازندههای چندهستهای با سرعت کلاک بالا بهرهی بیشتری ببرند. اما اگر به دنبال بهترین عملکرد با در نظر گرفتن بودجهی خود هستید و نمیخواهید برای بهترین مدل بازار خرج کنید، باید سراغ پردازندهای بروید که هم از نظر تعداد هسته و هم سرعت کلاک، در سطح خوبی قرار داشته باشد و تعادل مناسبی را میان این دو برقرار کند.
- استفادهی عمومی: برای کارهای روزمره مانند وبگردی، تماشای فیلم و سریال و ویرایش اسناد، پردازندهای با تعداد هستهی متوسط (۴ تا ۸) و سرعت کلاک مناسب (حدود ۳٫۰ گیگاهرتز) کافی است.
- کارهای حرفهای: اگر عملکرد CPU در ویرایش ویدیو، مدلسازی سهبعدی یا توسعهی نرمافزار برای شما اهمیت دارد، باید پردازندهای با هستههای بیشتر (۸ هسته و ۱۶ رشته یا بیشتر) و سرعت کلاک مناسب انتخاب کنید تا توان پردازش وظایف و اجرای روان برنامههای موردنیاز شما را داشته باشد.
- گیمینگ: بازیهای قدیمی معمولاً از یک یا دو رشته (یک هستهی CPU) استفاده میکنند، در حالیکه بازیهای AAA مدرن حداکثر به چهار تا شش رشته (دو یا سه هستهی CPU) نیاز دارند. بنابراین، گیمرها باید سرعت کلاک بالاتر (۳٫۵ گیگاهرتز و بیشتر) و هستههای CPU کافی (حداقل ۴ هسته و ۸ رشته) را برای اطمینان از عملکرد بهینه در بازیهای امروزی در اولویت قرار دهند.
هنگام خرید یک پردازنده و CPU جدید، پاسخ یکسانی برای تمامی کاربران وجود ندارد و باید ببینید که دقیقاً چه استفادهای از این قطعهی مهم خواهید داشت. بنابراین، قبل از خرید CPU باید کاربرد آن را در نظر بگیرید و پردازندهای را پیدا کنید که تعداد هسته و سرعت کلاک آن مطابق با نیازهای شما باشد.
منبع: Makeuseof