این روزها اپل در حال “بررسی” افزایش قیمت آیفون است، سامسونگ هم همینطور. ایسوس، سازنده لپتاپ، قبلاً قیمتهایش را بالا برده و بهنظر میرسد این روند ادامه خواهد داشت، در حالیکه رقبایش، دل و لنوو، احتمالاً به زودی همین کار را خواهند کرد. پلیاستیشن قیمت PS5 را در چندین منطقه افزایش داده است – اگرچه این هنوز بر PS5 Pro تأثیر نگذاشته – و ایکسباکس هم همین کار را در سراسر جهان انجام داده است. سوییچ 2، با تمام ویژگیها و فناوریهای جدیدش، هنوز حتی عرضه نشده و همین حالا هم با کنسول 450 دلاری در مقابل نسخه اصلی 300 دلاری روبهرو هستیم. در مواجهه با چنین افزایش قیمتهای هنگفتی، بسیاری از مردم میخواهند تا جاییکه ممکن است دستگاههای فعلی خود را نگه دارند. اگر شما هم جزو این دسته هستید، حفظ باتری لیتیوم یونی دستگاهتان در وضعیت مطلوب، کلید طول عمر آن خواهد بود.
بسیاری از برندهای برتر لوازم الکترونیکی امتیاز تعمیرپذیری پایینی دارند، بنابراین تعویض باتری آنها وقتی ظرفیتش کم میشود میتواند دشوار باشد و همین حالا هم آنقدر زباله باتری الکترونیکی وجود دارد که دلیل موجهی برای ریختن مواد شیمیایی بیشتر در محلهای دفن زباله وجود ندارد، اگر مجبور نباشید. در عوض، تعدادی کار ساده وجود دارد که میتوانید در نحوه و زمان شارژ کردن دستگاههایتان تغییر دهید تا عمر باتری آنها طولانیتر شود. این نکات تقریباً برای هر دستگاه الکترونیکی مصرفی که از باتریهای لیتیوم یونی استفاده میکند، کاربرد دارد. از انجام موارد زیر خودداری کنید و خواهید دید که طول عمر دستگاهتان ماهها – یا در برخی موارد، سالها – افزایش مییابد. با اِروتِک همراه باشید.
۱. خالی کردن باتری تا صفر و سپس شارژ کامل آن!
دو چیز بیشتر از هر چیز دیگری باتریهای لیتیوم یونی را آزار میدهد: شارژ شدن تا 100 درصد و تخلیه کامل تا صفر! شارژ کردن دستگاه بالاتر از 80 درصد آن را در معرض ولتاژی بالاتر قرار میدهد که سلولها را بهطور قابل توجهی سریعتر فرسوده میکند. در طرف مقابل، وقتی باتری به زیر حدود 20 درصد میرسد، دچار تجزیه شیمیایی میشود که ظرفیت بلندمدت آن را کاهش میدهد. بنابراین، در حالت ایدهآل، باید دستگاه را بین 20 درصد و 80 درصد باتری، یا اگر واقعاً مصمم هستید، بین 40 درصد و 80 درصد نگه دارید. خوشبختانه، بسیاری از دستگاهها (از جمله مدلهای iOS و اندروید) تنظیمات محدود کردن شارژ داخلی دارند.
خب، اگر به این قانون پایبند باشید، عمر باتری دستگاهتان چقدر بیشتر خواهد شد؟ این بستگی به دستگاه و میزان استفاده شما از آن دارد، اما ممکن است یک سال یا بیشتر قبل از نیاز به تعویض باتری، به عمر آن اضافه شود. بر اساس تجربههای شخصی کاربران، دستگاهها با رعایت این قانون، عمر بسیار طولانیتری نسبت به دستگاههای دیگر داشتهاند.
البته، نباید از موضوع واضح و مهمی که وجود دارد غافل شویم: با انجام این کار، تقریباً نیمی از باتری خود را از دست میدهید. رعایت قانون 20-80 مستلزم شارژ کردن دستگاهها (به ویژه گوشیهای هوشمند) دو برابر بیشتر است، که ممکن است برای یک سبک زندگی پرمشغله امکانپذیر یا قابل تحمل نباشد. در این صورت، باید یکی از پاوربانکهای معتبر را همراه داشته باشید یا در هر جایی که میروید یک پریز پیدا کنید. در این حالت، نگه داشتن باتری بین 10 درصد و 90 درصد هنوز بهتر از هیچ چیز است. اما اگر از خانه کار میکنید یا تمام روز در دفتر مینشینید، رفتن به محدوده 20-80 یک ناراحتی بسیار جزئی است.
۲. همیشه نگه داشتن باتری در محدوده 20-80 درصد!
عجیب اینکه، عادت اشتباه بعدی که باید از آن اجتناب کنید، بهطور سفت و سخت در آن محدوده 20-80 درصد ماندن است. چرا؟! دو کلمه: کالیبراسیون باتری. یکی از مزایای اصلی باتریهای لیتیوم یونی نسبت به ترکیبات قبلی، عدم وجود حافظه باتری است، اما آنها همچنان برای پیگیری ظرفیت واقعی کل خود با گذشت زمان، نیاز به کالیبراسیون دارند. به گفته iFixit، این بدان معناست که باتری گهگاه به یک شارژ و دشارژ کامل نیاز دارد تا سیستم مدیریت داخلی بتواند ظرفیت آن را بهطور دقیق اندازهگیری کند. باتریای که برای مدت طولانی بین 20 درصد و 80 درصد باقی بماند، ممکن است زودتر از بین برود یا بیشتر از آنچه درصد نشان میدهد دوام بیاورد.
بنابراین، گهگاه، باید کالیبراسیون باتری را انجام دهید. برای انجام این کار، iFixit توصیه میکند دستگاه را تا انتها شارژ کنید و دو ساعت بیشتر آن را به شارژر متصل بگذارید، سپس آن را کاملاً خالی کنید تا خاموش شود و در نهایت دوباره آن را بهطور کامل شارژ کنید. همچنین باید این کار را پس از تعویض باتری دستگاه انجام دهید.
هر چند وقت یک بار کالیبراسیون باتری ضروری است؟! نظرات متخصصان متفاوت است. برخی میگویند تا زمانی که با مشکلی روبهرو نشوید، نیازی به آن نیست. دیگران میگویند باید یک دستگاه جدید را کالیبره کنید و با گذشت زمان بهطور دورهای این کار را انجام دهید. توصیه ما: گهگاه اجازه دهید باتری شما به زیر 20 درصد برسد، سپس آن را بهطور کامل شارژ کنید تا سیستم مدیریت باتری تصویر دقیقتری از ظرفیت باتری شما به دست آورد.
۳. گذاشتن دستگاهها در حال شارژ شدن در طول شب (بدون فعال بودن بهینهسازی باتری)!
همانطور که اشاره کردیم، باتریها زمانیکه در معرض ولتاژهای بالا نزدیک به 100 درصد شارژ، به ویژه برای مدت طولانی قرار میگیرند، سریعتر تخریب میشوند. شاید مقالاتی را به خاطر بیاورید که چندی پیش مردم را به خاطر گذاشتن تلفنهایشان در حال شارژ شدن در طول شب سرزنش میکردند. اگر گوشی (یا دستگاه دیگر) شما بهینهسازی باتری را فعال کرده باشد، دیگر این واقعاً یک مشکل نیست. به عنوان مثال، آیفونها تا 80 درصد شارژ میشوند و سپس منتظر میمانند – با یادگیری از عادتهای شارژ روزانه شما – قبل از اینکه به 100 درصد برسند. در مورد شارژ شبانه، آنها درست قبل از اینکه معمولاً بیدار شوید، شارژ را تمام میکنند. اگر تنظیم محدودکننده شارژ 80 درصد را که قبلاً ذکر کردیم فعال کنید، آنگاه شارژ شبانه اصلاً مشکلی نخواهد بود. بهینهسازیها و محدودکنندهها در بسیاری از مدلهای لپتاپ نیز موجود هستند.
با این حال، این وضعیت ممکن است برای دستگاههایی که این ویژگیها را ندارند متفاوت باشد. به عنوان مثال، نینتندو سوییچ اصلی فاقد تنظیمات محدود کردن شارژ است (اگرچه سوییچ 2 آنها را شامل میشود). همین امر در مورد دستگاههای بازی دستی مانند استیم دک اولد نیز صدق میکند – که به زودی این ویژگی را اضافه خواهد کرد. دستگاههای کوچکتر مانند هدفونهای بلوتوث و کنترلرها احتمالاً کمتر از این ویژگیها پشتیبانی میکنند. بنابراین، بهطور کلی، توصیه میکنیم برای احتیاط، دستگاههای باتریدار خود را در طول شب در حال شارژ نگذارید!
۴. استفاده نادرست از شارژرهای بیسیم!
شارژ بیسیم فناوریای است که چندی پیش چیزی شبیه به داستانهای علمی تخیلی به نظر میرسید، اما اکنون حتی در گوشیهای هوشمند ارزانقیمت نیز در حال تبدیل شدن به یک استاندارد است. با این حال، به همان اندازه که جالب است، در مقایسه با شارژ کابلی گرمای بسیار بیشتری تولید میکند و هر چه گرما بیشتر باشد، باتری با گذشت زمان سریعتر فرسوده میشود. با این منطق، شارژ بیسیم برای طول عمر باتری شما مضرتر خواهد بود، درست است؟ لزوماً نه!
فناوری پشت شارژ بیسیم در طول سالها پیشرفت زیادی کرده است. تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند اکنون انواع تغییرات مکانیکی و نرمافزاری را برای به حداقل رساندن و مدیریت تجمع گرما ایجاد میکنند. ما پیشنهاد نمیکنیم که از شارژ بیسیم اجتناب کنید، فقط اینکه از آن به درستی استفاده کنید.
مهمتر از همه، باید سیم پیچ شارژ تلفن خود را با شارژر بیسیم کاملاً تراز کنید. عدم تراز بیشتر گرما تولید میکند، که همانطور که آموختهایم، باتری را سریعتر تخریب میکند. شارژرهای بیسیم MagSafe اپل و Qi2 اندروید از آهنربا برای تراز کامل در هر بار استفاده میکنند، بنابراین به فکر ارتقاء به دستگاهی باشید که از این استانداردها پشتیبانی میکند. از گذاشتن تلفن خود روی شارژر بیسیم برای مدت طولانی یا در طول شب خودداری کنید و اگر واضح نبود، گرما را به هر طریقی که میتوانید به حداقل برسانید. اگر در یک فضای خنک و دارای تهویه مناسب نیستید، باید از شارژ بیسیم اجتناب کنید – فقط آن را در تابستان در فضای باز انجام ندهید.
۵. شارژ کردن دستگاهها در مکانهای بسیار گرم (یا سرد)!
شارژ بیسیم تنها چیزی نیست که باتری شما را بیش از حد گرم میکند و باعث آسیب دائمی میشود. گذاشتن دستگاهتان برای شارژ شدن در جاییکه راهی برای خروج آن گرمای اضافی ندارد، مانند زیر بالش در رختخواب، میتواند حتی مضرتر باشد. همین امر در مورد شارژ کردن دستگاهتان در نور مستقیم خورشید یا داخل یک ماشین داغ نیز صدق میکند. این شرایط میتواند باعث شود دمای دستگاه شما از 95 درجه فارنهایت (یا 35 درجه سانتیگراد) فراتر رود، که به گفته اپل، میتواند آسیب دائمی وارد کند. تا حد امکان، دستگاههای خود را در مناطق خنک با تهویه مناسب شارژ کنید.
باتریها از گرما متنفرند، این را به خوبی فهمیدهایم، اما در سرما هم خوب عمل نمیکنند. خوشبختانه، اثرات هوای سرد بیشتر موقتی است. باتریها وقتی دما پایین میآید ظرفیت و خروجی کمتری دارند، اما پس از بازگشت دستگاه به دمای کارکرد عادی، عملکردشان به حالت اول برمیگردد. با این حال، شرایطی وجود دارد که هوای سرد میتواند بهطور دائم به یک دستگاه در حال شارژ آسیب برساند، به ویژه در شرایط زیر صفر درجه. در این دماهای بسیار پایین، باتری دستگاه شما ممکن است دچار آبکاری لیتیوم شود که غیرقابل برگشت است.
۶. استفاده از شارژرها و کابلهای مشکوک!
علاوه بر تمام پیشرفتهایی که تاکنون به آنها اشاره کردیم، دستگاهها در شارژ شدن ایمن از منابع ناآشنا، مانند آداپتورها و کابلهای شخص ثالث، واقعاً خوب شدهاند. دیگر لازم نیست نگران خرید یک آداپتور شارژر اختصاصی گران قیمت باشید تا مطمئن شوید که به دستگاه شما آسیبی نمیرسد، اما همچنان باید احتیاط کنید. برندهای قابل اعتمادی برای سیم و شارژر وجود دارند، و سپس شارژرها و کابلهای ارزان قیمت، به ویژه آنهایی که از برندهای تصادفی با حروف بزرگ میآیند. آنها اغلب فاقد ویژگیهای ایمنی مدیریت توان داخلی هستند و ممکن است در قبال قصور در رعایت مقررات پاسخگو نباشند – که به این معنی است که اگر آنها به دستگاه شما آسیب برسانند، شما راه حل کمی خواهید داشت.
اگرچه این روزها برای یک شارژر یا کابل ارزان قیمت دشوار است که دستگاه شما را به دلیل شارژ بیش از حد یا اتصال کوتاه منفجر کند، اما آسیب میتواند به روش غیرمستقیمتری رخ دهد. اگر خود شارژر یا کابل بهطور فاجعهباری خراب شود، به ویژه اگر آتش بگیرد یا ذوب شود، آنگاه میتواند به دستگاه بسیار گرانتر شما آسیب برساند. در نهایت، هر چقدر پول بدهید، همانقدر آش میخورید. از شارژر اختصاصی استفاده کنید، یا برای یک شارژر تلفن هوشمند گرانتر کمی بیشتر هزینه کنید تا تفاوت ایجاد شود!
۶. استفاده یک قاب بسیار ضخیم (هنگام شارژ)!
قابها (به ویژه برای گوشیها) ممکن است یک انتخاب کاملاً اختیاری به نظر برسند که هیچ تاثیری بر شارژ شدن تلفن شما ندارد. اما اینطور نیست. از آنجاییکه اکثریت قریب به اتفاق گوشیها از فن استفاده نمیکنند، گرما را از طریق بدنه تلفن دفع میکنند، گرمایی که یک قاب میتواند آن را به دام بیندازد. مطالعات این موضوع را ثابت کردهاند، اما برای دانستن اینکه مهر و موم کردن یک جسم داغ در یک لایه ضخیم از مواد باعث به دام افتادن مقداری از آن گرما میشود، نیازی به مدرک دکترا در ترمودینامیک ندارید، به خصوص اگر مواد (مانند پلاستیک) به خوبی بدنه فلزی گوشی گرما را دفع نکنند! برای تأیید از یک تولیدکننده گوشی هوشمند، اپل توصیه میکند هنگام شارژ کردن آیفون، برخی قابها را بردارید!
بنابراین، آیا هنگام شارژ شدن تلفن خود باید یک قاب ضخیمتر را بردارید؟! البته بستگی به قاب، گوشی، دمای محیط، کاری که هنگام شارژ کردن با تلفن خود انجام میدهید و … دارد. مگر اینکه از یک تصویرگر حرارتی مادون قرمز برای بررسی اینکه آیا دمای تلفن شما از آستانه خطرناک 95 درجه فراتر میرود استفاده کنید، از عقل سلیم خود استفاده کنید. آیا تلفن شما هنگام شارژ شدن بهطور ناراحت کنندهای داغ میشود؟ قاب را بردارید و ببینید آیا به طور قابل توجهی خنکتر میشود یا خیر. اگر قاب مشکلساز بود و به راحتی جدا میشد، ممکن است بخواهید هر بار که شارژ میکنید آن را بردارید. همین امر در مورد برخی دستگاههای دیگر نیز صدق میکند؛ به عنوان مثال، قابهای لپتاپ ممکن است باعث گرم شدن بیش از حد شوند.
۸. استفاده بیش از حد از دستگاهها هنگام شارژ شدن!
آیا واقعاً باید از استفاده از تلفن خود هنگام شارژ شدن خودداری کنید؟ لزوماً نه، و همین امر در مورد سایر دستگاهها نیز صدق میکند. همانطور که قبلاً به تفصیل توضیح دادیم، نرمافزار مدیریت باتری این روزها فوقالعاده هوشمند است و تنظیمات پشت صحنه را برای خنک نگه داشتن دستگاه بدون توجه به وضعیت انجام میدهد. بنابراین هنگام مرور رسانههای اجتماعی یا پیام دادن به دوستانتان در حین شارژ شدن نگران نباشید. اگر نمیتوانستید با خیال راحت از گوشی هوشمند خود در حین شارژ شدن استفاده کنید، سازنده به محض وصل کردن آن، دستگاه شما را غیرفعال میکرد. گرمای ناشی از شارژ و استفاده همزمان از دستگاه ناچیز است – اگر در مورد کارهای ساده و روزمره صحبت میکنیم – اما وقتی واقعاً به دستگاه خود فشار میآورید، شاید تا پایان شارژ شدن آن صبر کنید.
منظور ما از “فشار آوردن” کارهای سنگین مانند چندوظیفگی سنگین، ضبط ویدیوی با کیفیت بالا، ویرایش ویدیو یا بازی است. سایر دستگاههای طراحیشده برای کارهای سنگین (مانند لپتاپها و کنسولهای بازی دستی) نیز باید به همین ترتیب رفتار شوند. با استفاده از استیم دک به عنوان مثال، توصیه میشود هنگام شارژ کردن یک بازی AAA سنگین را بازی نکنید – اگرچه احتمالاً اگر دک شما داک شده باشد و باتری قبلاً شارژ شده باشد، مشکلی نخواهید داشت. در هر صورت، هر کاری که میتوانید برای محدود کردن گرم شدن دستگاههایتان انجام دهید – چه در حال شارژ باشند چه نباشند.
۹. روشن گذاشتن وایفای و بلوتوث!
شاید جایی شنیده باشید که روشن کردن حالت هواپیما هنگام شارژ کردن دستگاه باعث میشود سریعتر شارژ شود. این درست است، حداقل طبق آزمایشی که توسط CNET انجام شده است. شارژ کردن تلفن با فعال بودن حالت هواپیما، سرعت را تا 11 دقیقه افزایش داد. اتصالاتی مانند وایفای و بلوتوث مقدار قابلتوجهی انرژی مصرف کرده و در نتیجه شارژ شدن را طولانیتر میکنند. در حالیکه این آزمایش در سال 2014 انجام شد (دوران “نوجوانی” تلفنهای هوشمند از نظر فناوری، بنابراین کارایی کمتری داشتند) و برای تأیید نتایج به آزمایشهای بیشتری نیاز است، منطقاً نتیجه میگیریم که غیرفعال کردن تنظیمات اتصال پرمصرف، روند شارژ را تسریع میکند – و حتی اگر فقط به مقدار کمی هم باشد، ممکن است گرمای تولید شده در حین شارژ را کاهش دهد.
به عنوان مثال، فرض کنید باید نیم ساعت دیگر راهی شوید اما باتری تلفن شما تقریباً تمام شده و شارژر سریع ندارید. قبل از وصل کردن آن، حالت هواپیما را فعال کنید، و ممکن است درصد قابل توجهی به باتری شما اضافه شود. حتی برخی از میانبرهای آیفون وجود دارند که مجموعهای از تنظیمات پرمصرف را خاموش میکنند تا به شارژ سریعتر آیفون شما کمک کنند، مانند حالت شارژ سریع، که اتصال را غیرفعال میکند، روشنایی صفحه را کاهش میدهد و حالت کم مصرف را با یک دکمه فعال میکند. حتی میتوانید یک اتوماسیون آیفون تنظیم کنید که هر بار که به شارژر وصل میشوید این کار را انجام دهد و هنگام جدا کردن، خود به خود غیرفعال شود. با این حال، غیرفعال کردن این تنظیمات احتمالاً چیزی نیست که بخواهید هر بار که شارژ میکنید انجام دهید. این نکته واقعاً فقط برای موقعیتهای نادری است که به سرعت به مقدار زیادی باتری نیاز دارید.
۱۰. اجتناب از شارژ سریع!
شارژ سریع از زمانی که بسیاری از مردم به درستی گمان میکنند برای شارژ سریعتر، دستگاهها ناگزیر گرمای بسیار بیشتری تولید میکنند – و این درست است – با تردید روبهرو بوده است، اما سوال بزرگ این است که چگونه این گرما مدیریت میشود، و آیا به طور قابل توجهی بیشتر از شارژ معمولی باتری دستگاه را تخریب میکند یا خیر. اکثر دستگاههای مدرن (به ویژه گوشیهای بدون فن) در مقایسه با تلفنهای هوشمند دهه 2010، استراتژیهای دفع حرارت خود را بهطور چشمگیری بهبود بخشیدهاند. پیشرفتهایی مانند لایههای گرافیتی، محفظههای بخار مسی، آداپتورهای برق مدار مجتمع، باتریهای چند سلولی با شارژ موازی و موارد دیگر به این معنی است که گرمای اضافی تولیدشده در حین شارژ سریع میتواند به طور موثر از دستگاه خارج شود و جای نگرانی چندانی نداشته باشد.
شواهد تاکنون نشان میدهد که شارژ سریع بهطور معنیداری سریعتر از شارژ “آهسته” باتریها را تخریب نمیکند، اما اگر از ویژگیهای شارژ سریع دستگاه استفاده میکنید، هنوز چند نکته را باید در نظر داشته باشید. اول اینکه، از کابلها و آداپتورهای اختصاصی (یا پدهای شارژ) استفاده کنید زیرا سازندگان دستگاههای خود را به گونهای بهینه میکنند که بهترین عملکرد را با آنها داشته باشند. احتمالاً با یک آداپتور شارژر با کیفیت بالا از یک شرکت معتبر مانند انکر مشکلی نخواهید داشت، اما وقتی سعی میکنید بفهمید یک پورت USB با Power Delivery چه مقدار توان میتواند خروجی دهد، اوضاع میتواند پیچیده شود.
دوم اینکه، فقط به این دلیل که دستگاه شما تمام آن محفظههای بخار و مدارهای مجتمع فانتزی را دارد، به این معنی نیست که باید همان اقدامات احتیاطی را که قبلاً ذکر کردیم نادیده بگیرید. آن را در یک مکان خنک شارژ کنید. از آنجایی که در مقایسه با شارژ “آهسته” گرمای بیشتری تولید میشود، توصیه میشود تا پایان شارژ شدن دستگاه از آن زیاد استفاده نکنید. برای روشن شدن، این نه تنها در مورد تلفنها، بلکه در مورد تبلتها، لپتاپها و هر چیز دیگری که قابلیت شارژ سریع دارد نیز صدق میکند.
۱۱. گذاشتن لپتاپها در حالت 100 درصد شارژ به برق متصل!
احتمالاً شنیدهاید که گذاشتن لپتاپ به برق در حالیکه باتری آن کاملاً شارژ شده، ایده بدی است، به خصوص اگر تمام روز با آن کار میکنید. در ظاهر، این ممکن است یک افسانه قدیمی به نظر برسد که یک دهه پیش درست بوده است. اکثر لپتاپهای مدرن (و هر دستگاهی که قرار است به برق متصل استفاده شود) به اندازه کافی هوشمند هستند که پس از شارژ کامل باتری، آن را دور بزنند و مستقیماً از آداپتور برق تغذیه کنند. با این حال، ممکن است به خاطر داشته باشید که یکی از دلایلی که نگه داشتن باتری زیر آستانه 80 درصد ایده آل است این است که ولتاژ بالا باتریها را بسیار سریعتر فرسوده میکند. به علاوه، شارژ قطرهای باعث ایجاد پالسهای حرارتی مکرر میشود. بنابراین هنوز هم ایده بدی است که باتری را تمام روز به برق متصل بگذارید – اما فقط در صورتیکه آن را در حالت 100 درصد شارژ به برق متصل بگذارید.
راز این کار همان کاری است که با گوشی هوشمند انجام میدهید: شارژ را به 80 درصد محدود کنید. در ویندوز 10 و 11، اکثر سازندگان یک عملکرد محدود کننده باتری داخلی ارائه میدهند که از طریق نرم افزار سفارشی سازی یا BIOS قابل دسترسی است. macOS این کار را بهطور خودکار با شارژ بهینه شده باتری انجام میدهد، اگرچه از نحوه استفاده شما از لپتاپ و زمان جدا کردن آن از شارژر یاد میگیرد تا تصمیم بگیرد چه زمانی شارژ را محدود کند.
اگر میخواهید کنترل کاملی بر macOS داشته باشید، برنامهای مانند Al Dente را امتحان کنید، یکی از بهترین برنامههای مک برای بهبود تجربه اپل شما. با این حال، حتی با محدود کردن شارژ، بهتر است گهگاه کامپیوتر خود را از برق بکشید و اجازه دهید قبل از شارژ مجدد تا 20 درصد تخلیه شود. این کار از خطر تورم باتری جلوگیری میکند که ممکن است لپتاپ شما را به یک بمب ساعتی لیتیوم یونی تبدیل کند.
منبع: Slashgear