اگر شما یک گیمر حرفهای هستید، حتماً میدانید که در بازیها، به خصوص بازیهای آنلاین مشارکتی، هر ثانیه و هر حرکت اهمیت دارد. اگر رایانه شما “فقط” حداقل الزامات بازی مورد نظر را برآورده کند، لگ و افت فریم زیادی را تجربه خواهید کرد که در نهایت ممکن است باعث باخت شما در نبردها و ماموریتهای بازی شود. در چنین شرایطی، ارتقاء سیستم شما بهترین کار است. اما اینکه کدام بخش از سیستم خود را ارتقا دهید، کاملاً به بازی که انجام میدهید بستگی دارد.
اگر در حال انجام یک بازی “پردازنده محور (CPU-bound)” هستید، فرقی نمیکند کدام برند کارت گرافیک را نصب کنید، چه یکی از بهترینهای انویدیا باشد یا AMD؛ تغییر بزرگی در عملکرد کلی بازی مشاهده نخواهید کرد. در مقابل، اگر در حال انجام یک بازی “کارت گرافیک محور (GPU-bound)” هستید، فرقی نمیکند به Ryzen 7 9800X3D یا Intel Core i7-14700K ارتقا دهید؛ تفاوت قابلتوجهی در عملکرد کلی بازی وجود نخواهد داشت. این بدان معنی است که قبل از ارتقاء سیستم خود، در نظر گرفتن بازیهایی که در حال انجام آن هستید، و همچنین بازیهایی که قصد دارید در آینده انجام دهید، ضروری است. اما دقیقاً چگونه میتوانید تشخیص دهید که یک بازی کارت گرافیک محور است یا پردازنده محور؟ در این مطلب از اِروتِک به بررسی این موضوع میپردازیم.
تفاوت بین بازیهای پردازنده محور و کارت گرافیک محور چیست؟
یک بازی گرافیگ محور به شدت به GPU (واحد پردازش گرافیکی) متکی است، در حالی که عملکرد یک بازی پردازنده محور به CPU (واحد پردازش مرکزی) سیستم شما مرتبط است. در یک بازی گرافیگ محور، GPU رایانه شما بیشتر پردازشها را انجام میدهد، مانند رندر کردن گرافیک، بافتها و سایر عناصر بازی. اگر یک بازی پردازنده محور باشد، برای از بین بردن لگ و افت فریم، باید تنظیمات گرافیکی درون بازی را تنظیم کنید، یا GPU خود را ارتقا دهید تا عملکرد کلی بازی را بهبود بخشید، مانند دستیابی به نرخ فریم بهتر. اکثر بازیهای مدرن مانند Black Myth: Wukong GPU به کارت گرافیک متکی هستند.
با این حال، اگر در حال انجام یک بازی پردازنده محور هستید، ارتقاء CPU رایانه شما به شما کمک میکند تا بیشترین افزایش عملکرد را در بازی داشته باشید. درست مانند بازیهای گرافیگ محور، بیشتر پردازشها، مانند محاسبات فیزیکی و رندر عناصر، توسط CPU در یک بازی پردازنده محور انجام میشود. بازیهای استراتژیکی مانند Counter-Strike و Cities: Skylines نمونههایی از بازیهای پردازنده محور هستند، جاییکه CPU بیشتر محاسبات پیچیده را انجام میدهد و حجم زیادی از دادهها را در زمان واقعی مدیریت میکند.
چگونه تشخیص دهیم که یک بازی پردازنده محور است یا کارت گرافیک محور؟
تعیین اینکه یک بازی کارت گرافیک محور است یا پردازنده محور بسیار آسان است. اولین راه این است که از ابزارهای نظارت بر عملکرد مانند MSI Afterburner یا Windows Task Manager استفاده کنید و عملکرد سیستم خود را در حین بازی با دقت نظارت کنید. به عنوان مثال، اگر از Windows Task Manager استفاده میکنید، اعداد مصرف CPU و GPU را در کنار بازی خود در تب Processes بررسی کنید. اگر عدد CPU برای بازی به طور قابلتوجهی بالاتر از عدد GPU باشد، این تأیید میکند که بازی پردازنده محور است. در حالی که اگر عدد GPU بالاتر باشد، به این معنی است که شما در حال انجام یک بازی کارت گرافیک محور هستید.
علاوه بر این روش، میتوانید تنظیمات گرافیکی درون بازی را نیز تنظیم کنید تا نوع بازی را تعیین کنید. اگر پس از کاهش تنظیمات گرافیکی بازی، مانند سایهها و بافتها، نرخ فریم بهتری دریافت کردید، این نشانهای است که بازی کارت گرافیک محور است. با این حال، اگر تفاوت کمی یا هیچ تفاوتی در عملکرد بازی مشاهده نکردید، به این معنی است که بازی برای بیشتر پردازشها به شدت به CPU رایانه شما متکی است و یک بازی پردازنده محور محسوب میشود.
جالب است که برای اکثر بازیها، حتی نیازی به انجام هیچ یک از آزمایشهای ذکر شده در بالا برای تعیین نوع آن نخواهید داشت، زیرا میتوانید با نگاه کردن به آن تشخیص دهید که کارت گرافیک محور است یا پردازنده محور. اگر بازی دارای گرافیک چشمگیر و بافتهای باکیفیت باشد، تقریباً مطمئناً یک بازی کارت گرافیک محور است. در مقابل، اگر بازی شما شامل شبیهسازیهای پسزمینه زیاد و تعاملات NPC باشد، احتمالاً یک بازی پردازنده محور است.
منبع: Slashgear